Влада перенесла приватизацію облгазів через Фірташа - ЗМІ

Субота, 21 грудня 2013, 15:21

У проекті Держбюджету на 2014 рік запланована значна сума надходжень від приватизації - 17 млрд гривень.

У числі об'єктів, намічених до роздержавлення, значиться і кілька десятків пакетів акцій обл і міськгазів, пише "Дело".

Як повідомив голова Фонду державного майна Олександр Рябченко, всього наступного року планується реалізувати держпакети акцій в 49 газопостачальних компаніях. Три з них будуть контрольними, решта - блокуючі.

Старт цієї приватизації, за словами Рябченка, визначить Кабмін.

Реклама:

Як пише видання, масштабну приватизацію українських газопостачальних компаній у Фонді держмайна анонсували влітку і на поточний рік. Всього в 2013 -му в приватизаційному відомстві мали намір продати пакети акцій в 39 обл - і міськгазів. З них у двох - "Кіровоградгаз" і " Черкасигаз" - контрольні. Блокуючі пакети (25% акцій і вище) планувалося виставити на торги, зокрема, по "Мелітопольгаз", " Гадячгаз", " Кременецьгаз", "Бережанигаз" і "Теребовлягаз".

У нинішньому році, цим планам здійснитися не судилося; офіційне пояснення - уряд не затвердив умови відповідної приватизації.

Роком раніше державі вдалося реалізувати 18 пакетів акцій в газопостачальних підприємствах, виручивши за них 385 млн гривень (близько 48 млн доларів).

Як повідомляється, в самому приватизаційному відомстві зі стартовою ціною ще не визначилися.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що Фонд держмайна не запросить високу ціну за пул власності в 49 газопостачальних компаніях; їх фонди зношені на 70-80%. Виходячи з виручки попередніх років, експерт вважає, що ФДМ навряд чи отримає за них понад 1 млрд гривень.

За оцінками Фонду, зробленим ще в 2012 -му, до першої хвилі приватизації українських облгазів, їх сукупна балансова вартість становить 9 млрд гривень, або близько 1,125 млрд доларів.

За осіннім оцінками аналітиків, сукупна виручка в газопостачальної галузі країни за 2012 -й склала близько 5 млрд доларів.

"Всі акції будуть продані за стартовою ціною через відсутність конкуренції", - упевнений Марунич.

Мала привабливість цього пулу держвласності обумовлена ​​і боргами в українській сфері газопостачання. Ще не забулися події січня 2013 року, коли державне ПАТ "Укртрансгаз" (УТГ) подало позови до десяти підприємств галузі - борги облгазів перед ним досягають мільярда гривень.

Примітний нюанс - з початку 2010 року УТГ очолює Сергій Винокуров. До цього він обіймав посаду генерального директора ТОВ "Остхем Україна", однією із структур Дмитра Фірташа. У тому, що Group DF має свій інтерес до вітчизняного газорозподілу підтверджували неодноразово .

У серії осінніх інтерв'ю для ряду засобів масової інформації керуючий директор Group DF Борис Краснянський зазначав, що група веде переговори з власниками облгазів для створення єдиної компанії.

Сам же Фірташ про зацікавленість в скупці даних підприємств заявляв ще в 2012 -му - в цілях " консолідації газових активів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!