"Південний потік" не спрямований проти України - комісар ЄС

Четвер, 19 грудня 2013, 11:33

Проект "Південний потік", направлений в обхід української території для поставки газу південній Європі, не спрямований проти України.

Про це заявив Комісар Європейського союзу з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, передає "УНІАН".

"Ні, цей проект не спрямований проти України. Ми ведемо і будемо вести переговори з нашими російськими партнерами, щоб проект таким не сприймався", - сказав Оттінгер.

Він додав, що на даний час Європейська Комісія хоче добитися, щоб російський "Газпром" і його партнери в проекті в південно-східній Європі дали гарантії, що не порушуватиметься антимонопольне законодавство ЄС, яке не дозволяє, щоб видобуток і поставка газу, а також газопровід контролювалися одними і тими ж компаніями, і щоб до магістралі мали доступ й інші компанії.

Реклама:

"Все ж таки це не був суто бізнес-проект. Інвестиції йдуть від "Газпрому". Він хоче інвестувати кошти, і ми не проти цього. Але наші європейські правила енергетичної поведінки мають бути прийняті при реалізації "Південного потоку", - сказав комісар ЄС.

"Південний потік" був заснований у 2007 році і на даний час його вартість оцінюється в 45 мільярдів доларів. Газ з Росії по дну Чорного моря поставлятиметься до Болгарії, Греції, Італії, а також Сербії, Угорщини, Австрії й Словенії з можливим залученням Хорватії, Боснії і Герцеговини та Чорногорії.

Проект розрахований на поставку 63 мільярдів кубометрів газу на рік і повинен запрацювати в 2018 році.

Як відомо, Україна виступає проти будівництва "Південного потоку": вона вважає, що Росії потрібно будувати не нові газопроводи, а вкластися у ремонт української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!