"Нафтогаз" ледь не подарував Курченку 3,4 мільярда кубометрів газу - ЗМІ

Понеділок, 4 листопада 2013, 15:12

"Нафтогаз України" хотів укласти новий багатомільярдний договір з компанією ТОВ "ГазУкраїна-Трейдинг" Сергія Курченка, яка більше року відмовлялася повернути НАКу кілька мільярдів боргу.

Про це йдеться в статті журналіста ZN.UA Ганни Лютої.

Як пише автор, швидше за все, у першому півріччі 2012-го "Нафтогаз" за згодою уряду імпортував 3,4 млрд куб. м російського природного газу без сплати ПДВ.

Тобто абсолютно законно НАК міг продати українським споживачам або закачати в підземні сховища цей газ на 20% дешевше.

Реклама:

Для приватних трейдерів на подібній операції можна заробити кілька мільярдів гривень на рівному місці, пише автор.

"Треба всього лише умовити "Нафтогаз" продати правильному трейдеру за собівартістю кілька мільярдів куб. м безподаткового імпортного газу. Більше того, треба роздобути цей ресурс заднім числом - в такому випадку угода формально буде легальною", - пише автор.

Як запевняють джерела ZN.UA, за справу взявся Курченко, точніше, ті, хто ним керує і чиїм засобом виробництва він є. Сміливу ідею підтримали і пролобіювали на вищому рівні. Вмовили НАК підписати додаткову угоду №3 до договору з уже відомим сімферопольським ТОВ "ГазУкраіна-Трейдинг".

Причому, за даними видання, угода це підписали влітку поточного року (у липні 2013), але заднім числом - 27 червня 2012 року.

"Додаткова угода №3 від 27 червня 2012 року між "Нафтогазом" і "ГазУкраїна-Трейдинг" підписувалася до договору купівлі-продажу газу між цими компаніями, який був укладений ще 27 березня 2012 № 02/03/12.( Саме за цим договором "ГазУкраїна-Трейдинг" більше року не повертало борг НАКу за газ, куплений і перепроданий ще в 2012 році. Лише 14 жовтня Госпсуд Криму зобов'язав компанію розрахуватися з держхолдингом)", - пише автор.

Як стало відомо ZN.UA, угоду від імені НАКу замість глави правління Бакуліна затвердив своїм підписом (за дорученням) директор департаменту матеріального, господарського та інформаційно-технічного забезпечення Сергій Кацуба, що був на той момент членом правління НАКу.

У липні 2013 року Кацуба підписав додаткову угоду №3 про купівлю-продаж 3,4 млрд куб. м газу сімферопольським ТОВ "ГазУкраїна-Трейдинг".

"Ціна тисячі куб.м газу в документі - 3509 гривень, сума угоди - трохи більше 11,93 млрд гривень. З урахуванням послуг з транспортування і зберігання газу, у цій частині - з урахуванням ПДВ, загальна сума операції становила 11,998 млрд гривень, або майже 1,4 млрд доларів.

Відразу ж було підписано акт прийому-передачі 3,4 млрд куб. м газу між продавцем - "Нафтогазом", покупцем - ТОВ "ГазУкраїна-Трейдинг" і ПАТ "Укртрансгаз", у підземних сховищах якого і зберігається згаданий обсяг газу. Залишалося тільки дату вписати.

Як свідчать наявні у розпорядженні ZN.UA фотокопії, документи були підписані без зазначення дати, вписати яку можна було коли завгодно і яку завгодно.

Але буквально в останній момент угода була зупинена.

Як відомо, НАК "Нафтогаз України" звернулася до Госпсуду Криму з проханням стягнути з ТОВ "ГазУкраїна-Комерс" (Сімферополь) 2,396 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!