Посол: Росія вже порушила дві статті Договору про дружбу

Неділя, 3 листопада 2013, 11:25

Україна теж може мати претензії до Росії на підставі статті 13 та статті 3 Договору про дружбу і співпрацю.

Про це заявив громадський діяч, надзвичайний і повноважний посланник України 1 класу Данило Лубківський, передає "Фокус.ua".

За його словами, Росія перебирає контракти на постачання військової техніки, а також веде переговори з організацією Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва щодо створення зони вільної торгівлі, що в свою чергу може завдати збитків економічним інтересам України.

"Глазьєв посилається на статтю 13 договору про дружбу і співробітництво між Україною і Росією, ратифікованого в 1998 році. У цій статті йдеться про "потенційний економічний збиток". Слідуючи цій логіці, Україна також могла б мати претензії до Росії, хоча б тому, що Росія перебирає контракти, скажімо, на військову техніку, туркменський газ", - зазначив Лубківський.

Реклама:

За його словами, при цьому в РФ забувають про ще одну статтю договору - статтю 3, де обидві держави мають суверенне право визначати долю, а крім того - зобов'язуються уникати економічного тиску і шантажу.

Раніше радник Президента Росії з питань регіональної економічної інтеграції Сергій Глазьєв заявляв, що Україна порушує Договір про дружбу з РФ, маючи намір підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

"Відповідно до статті 13 нашого Договору про дружбу з Україною, ми зобов'язалися зближувати наше законодавство. Угода про асоціацію закриває таку можливість. Тобто, українське керівництво порушує базовий Договір про дружбу з Росією, на якому будується весь фундамент наших двосторонніх відносин", - заявив Глазьєв.

Глазьєв вважає, що Україна повинна оголосити Євросоюзу про припинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію, оскільки вона вже парафувала документ і не може вносити до нього зміни. У такому випадку, на думку політика, можливі тристоронні та багатосторонні консультації.

Він також зазначив, що за нормами Угоди про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД, Україна повинна була повідомити про своє рішення держави, які беруть в ньому участь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!