Думка експерта: 80% власників тваринницьких підприємств не контролюють виробництво

Середа, 27 листопада 2013, 17:29

Український молочний бізнес може працювати з рентабельністю на рівні 100%, але при цьому собівартість молоко буде не вище 2 гривень за кілограм без дотацій з боку держави та пільгового кредитування.

Таку думку висловив генеральний директор "Центру підвищення ефективності в тваринництві" Микола Бабенко.

За словами експерта, на сьогоднішній день молочна галузь приносить прибуток одиничним постачальникам і переробникам.

"Навіть при рекордно високій ціні на сире молоко більшість компаній прибутку насправді не отримують. Ситуація посилюється і проблемами самого ринку. Більше 80% власників ферм не контролює своє виробництво і 70% менеджерів некомпетентні в прийнятті рішень і в організації виробництва", - констатує Бабенко.

Реклама:

Крім того, на місцях відсутня система підвищення кваліфікації співробітників. Люди працюють за старими стандартами, як у годуванні, так і формуванні технологічних груп.

Він також додав, що на 95% українських ферм відсутній бізнес-план, а якщо він і є, то абсолютно не відповідає фактичним показникам і кожен місяць піддається коригуванню.

"Більше того, на більшості підприємств немає елементарної системи контролю та обліку. Якщо облік і ведуть, то в окремих базах даних - для бухгалтерії, і для виробництва. При цьому часто облік ведеться "для себе" і на папері, а не в електронному вигляді. Це дозволяє викривляти облік і дані виробництва, які не відображають реальний стан справ на фермі", - відзначає експерт.

Микола Бабенко підкреслив, що виробники звикли звинувачувати в ситуації, що склалася на молочному ринку засилля імпорту та дотації ЄС на молоко.

"Проте дотацій в ЄС немає. Навпаки - в ЄС існують закони, які стримують виробництво молока, щоб уникнути падіння цін. Директива про квотування обсягів молока і молочних продуктів в ЄС буде скасована 1 квітня 2015 року, що стане переломним моментом для багатьох, у тому числі, і для молочної галузі України", - говорить експерт.

За його словами, саме тоді виробництво молока і молочних продуктів в таких країнах як Франція, Німеччина і Голландія може збільшитися вдвічі. Це неминуче призведе до здешевлення молочної сировини, і посиленню "молочної конкуренції".

Однією з найбільших проблем галузі Бабенко називає відсутність ефективного менеджменту.

"Зараз кормів в Україні використовується 2 рази більше, ніж у країнах ЄС, сервіс-період у корів затягнутий на 2-3 місяці, відсутній достовірний облік і контроль виробництва. В результаті, молочні ферми працюють неефективно, а кінцевий споживач змушений платити за літр молока 10 гривень", - зазначає експерт.

Бабенко додав, що при грамотному підході будь яка ферма може досягти відношення витрат до прибутку 1:2. Тобто ферма на 1000 корів може виготовити молоко за собівартістю 2 гривні за кг, на суму 1,2 млн гривень на місяць і отримати від продажу 2,4 млн гривень, при 1,2 млн гривень в місяць чистого прибутку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: