"Газпром" похвалився зростанням світового попиту на російський газ

Вівторок, 26 листопада 2013, 13:55

"Газпром" в 2013 році має намір поставити рекорд з експорту газу в Західну Європу - 160 млрд куб. м.

Про це заявив гендиректор "Газпром експорту" Олександр Медведєв в інтерв'ю корпоративному виданню "Газпрому", пишуть "Весті.Економіка".

"У нас хороші шанси перевершити показник в 160 млрд куб.м" , - зазначив Медведєв.

У 2012 році "Газпром" поставив до Західної Європи 138,8 млрд куб.м газу.

Реклама:

"Що стосується виручки, то тут багато чого буде залежати від цін на нафту, а також від графіка ретроактивності виплат. Проте ми вважаємо, що в порівнянні з минулим роком - тоді було 55,9 млрд  доларів - наша виручка однозначно зросте", - підкреслив Медведєв.

Постачання газу до Європи збільшилися через холодні зими на початку року, а також через скорочення поставок з боку Катару, Алжиру, Лівії, Норвегії, Нігерії і Британії.

Потреби Європи в додатковому імпортному газі становитимуть в 2025 році 145 млрд куб. м, в 2035 році - 185 млрд куб. м, зазначив Медведєв.

"Континентальні виробники цю нішу не заповнили. Зріджений природний газ у найближчі роки буде відвернений преміальним ринком Азії. Сланцевий газ із США не стане відчутно дешевше. Каспійський регіон зможе задовольнити лише невелику частину цього додаткового попиту. Тому місце на ринку для нас є", - підкреслив Медведєв.

Що стосується Азербайджану, то Алжир та Лівія "відчувають проблеми з видобутком і скорочують експортні поставки. Азербайджанський газ покликаний замінити ці вибувають обсяги", пояснив Медведєв .

"Щоб стати великим гравцем на європейському газовому ринку, треба постачати туди великі обсяги. Наскільки ми розуміємо, з проекту "Шах -Деніз -2" до Туреччини і далі в південну Італію надійде до 16 млрд куб. м газу на рік. Багато це чи мало для європейського регіону, споживання якого в минулому році склало 547 млрд кубометрів і буде рости? Судіть самі", - заявив Медведєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!