"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Будівельній галузі бракує попиту та фінансування - банкіри

Четвер, 21 листопада 2013, 12:01

У січні-жовтні 2013 року індекс будівельної продукції становив 83,7% (порівняно з відповідним періодом 2012 року).

Про це повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Як зазначається, незначне зростання обсягу будівництва спостерігалося лише у сегменті житлової нерухомості (+6,8%), тоді як у сегменті будівництва нежитлових приміщень, а також інженерних споруд спостерігалось скорочення обсягів будівництва.

При цьому саме будівництво інженерних споруд склало найбільшу частку (52,9%) в загальному обсязі робіт, виконаних за поточний рік.

Реклама:

Обсяг будівельних робіт зі спорудження житлових приміщень за цей період склав 8 млрд. гривень (17,7% від загального обсягу виконаних робіт).

У прес-службі кажуть, що однією з причин скорочення будівництва є обмежені можливості фінансування проектів.

"Будівництво є капіталоємною галуззю з тривалим фінансовим циклом. При цьому переважна частина будівельних компаній не має достатнього обсягу власних коштів для реалізації проектів, тому залежить від залучених коштів. На даному етапі банки неохоче кредитують будівництво, що пов’язане зі значними ризиками будівельної галузі та недостатньо високою платіжною дисципліною будівельників (на початок жовтня частка прострочених кредитів у відповідному портфелі перевищила 12%)", - йдеться у повідомленні.

Обсяг нових кредитів, наданих банками підприємствам будівельної сфери впродовж січня-вересня 2013 року, склав 25,4 млрд гривень.

Це вдвічі менше, ніж обсяг фінансування, наданого сільськогосподарським підприємствам, та майже в 20 разів менше, ніж обсяг кредитів, наданих підприємствам торгівлі. На початок жовтня кредитний портфель підприємств будівельної галузі становив 43,88 млрд гривень (6,8% від кредитного портфеля юридичних осіб). Питома вага кредитів компаній, що здійснюють операції з нерухомим майном, складає 7,1%.

Гальмує розвиток галузі і недостатньо високий платоспроможний попит на нерухомість. Значна частка населення, маючи об’єктивну потребу в покращенні житлових умов, не має фінансової можливості придбати житло.

В такій ситуації попит залежить переважно від умов кредитування, які зараз є неприйнятними для рівня доходів більшості пересічних громадян, кажуть банкіри.

За ІІІ квартал 2013 року банківські установи надали фізичним особам кредитів на придбання нерухомості на суму 1,7 млрд гривень (за відповідний період минулого року - 2,8 млрд гривень).

У схожій ситуації опинилися й підприємства, що раніше активно користувалися банківськими позиками для розширення діяльності (у тому числі, для фінансування будівництва нежитлових приміщень).

У структурі заборгованості юридичних  осіб переважають позики терміном до 1 року – вони формують близько половини портфеля. При цьому частка довгострокових кредитів (понад 5 років), за рахунок яких, зазвичай, реалізуються капітальні проекти, коливається на рівні 10-12%.

На думку НАБУ, найближчим часом ситуація у будівельній галузі кардинально не зміниться. Активізувати її розвиток можуть державні програми фінансування житлового будівництва та великі інфраструктурні проекти, в тому числі, реалізовані за рахунок механізму державно-приватного партнерства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: