"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада збере з автолюбителів понад 20 мільярдів на дороги

Четвер, 21 листопада 2013, 10:22

Кабмін шукає нові шляхи збільшення надходжень на ремонт і будівництво доріг.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як розповів учора глава комітету ВР з питань транспорту і зв'язку Борис Колесніков, внесений на цьому тижні в Раду законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення Держдорфонда" передбачає ряд ініціатив, які дозволять збільшити кошти, що виділяються на ремонт доріг до 40 млрд гривень.

За його словами, документ передбачає введення єдиної ставки акцизного збору на бензини і дизпаливо в розмірі 198 євро за тонну.

Реклама:

Нагадаємо, зараз ставка акцизного збору на бензин складає 198 євро за тонну, тоді як на дизпаливо вона в залежності від вмісту сірки коливається в межах 46-98 євро за тонну, пише видання.

Колесніков пояснив, що сьогодні різниця в акцизному зборі використовується для зловживань, коли акциз платиться за мінімальною ставкою або відбувається підміна одного виду нафтопродукту іншим.

Він зазначив, що собівартість дизельного палива нижче, ніж собівартість бензину, а ціна практично така ж, і тому зростання ставки акцизного збору може не призвести до різкого подорожчання палива на ринку.

За словами Колеснікова, законопроект також пропонує накопичувати кошти зазначеного фонду на рахунках держбанків - Ощадбанку або Укрексімбанку, але не на рахунках Державного казначейства.

В іншому випадку ці кошти знову будуть використані не за призначенням, пояснив він.

"Поки це тільки ініціатива, щоб прийняти цей законопроект, доведеться докласти чимало зусиль", - заявив Колесніков.

Кабмін 13 листопада схвалила проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення Державного дорожнього фонду".

Документом, зокрема, доповнено перелік джерел фінансування робіт з будівництва та ремонту доріг.

Крім надходжень від акцизного збору і ввізного мита на нафтопродукти, акцизного збору та ввізного мита з імпортованих на митну територію України транспортних засобів та шин, Державний дорожній фонд зможе наповнюватися відрахуваннями від оплати проїзду вантажними автомобілями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: