Прем'єр-міністр Японії на межі звільнення

Четвер, 14 листопада 2013, 19:31

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе може піти у відставку через те, що японські компанії знизили витрати у третьому кварталі і не змогли наростити експорт навіть на тлі слабкої ієни, що у свою чергу сприяло уповільненню економічного зростання.

Про це пише "Bloomberg".

За інформацією видання, зростання ВВП сповільнилось до 1,9%, порівняно з 3,8% у попередньому кварталі. При цьому зростання сильно спиралось на державні витрати, про що повідомив секретаріат кабінету міністрів у Токіо. Корпоративні інвестиції збільшилися тільки на 0,7 відсотка, порівняно з 4,4 відсотка за минулий період.

Адміністрація Абе, якій тільки виповнилось 11 місяців прагне перезапустити економіку Японії після декількох років. Цифри показують, що компанії досі не працюють на повну силу, сигналізуючи про те, що більш рішучі кроки можуть бути необхідними. Необхідно зменшити регулювання і дати компаніям стимул для витрачання рекордних запасів готівки.

Реклама:

"Це попередження для Абеноміки. За відсутності подальшого ослаблення курсу ієни і відновлення світової економіки, відновлення Японії втратить імпульс", - сказав головний економіст корпорації Citigroup Inc в Токіо Кіічі Мурашима.

Зростання експорту сповільнилося у вересні, в той час як торговий дефіцит продовжив зростати, а імпорт піднявся на 16,5 відсотка. Зростання поставок до всіх основних регіонів експорту знизилось.

"Експорт так і не зріс незважаючи на позитивні очікування після ослаблення ієни. Можливо це ознака того, що проблема, яка заважає експортерам та їх конкурентоспроможності є структурною", - сказав Наохіко Баба, головний економіст Goldman Sachs Group Inc в Японії.

Як зазначає видання, останнє дослідження економічної довіри показало занепокоєння з приводу вартості життя.

За словами Баба, на такому тлі наслідками підвищення податків можуть стати сильні коливання споживання.

Більше того, поглиблення невизначеності з експортними тенденціями вказують на майбутню нестабільність зростання ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!