The Economist: Українські олігархи в ЄС рятуються від Януковича

Понеділок, 7 жовтня 2013, 17:56

Українська економічна еліта, яка нажила свої статки у "буремні" 90-ті, бачить у Європейському союзі спосіб збереження і убезпечення свого майна і від російських олігархів і від режиму Януковича.

Про це пише у своїй статті The Economist.

Як пише видання, українська економіка балансує на межі банкрутства і потребує значного фінансування.

"Янукович потребує або російських грошей (який йде з ярличком вступу до Митного союзу) або угоди про асоціацію з ЄС, яка могла б відкрити шлях до грошей МВФ. Угода з ЄС здається меншим із двох зол", - йдеться у статті.

Реклама:

Тактика залякування українських олігархів, яку обрав президент Росії Володимир Путін, на думку видання, мала зворотній ефект і об'єднала їх шляху в Європу.

"Українські олігархи також мають зиски з підтримки європейської інтеграції України. Вони бачать її не тільки як захист від поглинання великим російським бізнесом, але, що більш важливо, як захист від самого Януковича", - переконує видання.

Зробивши свої статки на хаотичній і беззаконній приватизації 1990-х років, пище видання, українські олігархи тепер "шукають верховенства закону і прав власності. Потенційна втрата ринку в Росії може тяжко їх вразити, але це також дасть їм поштовх до модернізації свого бізнесу".

Проте, пише The Economist, ще є сумніви, чи взагалі відбудеться підписання Угоди про асоціацію.

"Янукович не любить діяти під тиском і він, здається, має якийсь майже ірраціональний страх перед пані Тимошенко. Існує ризик того, що він має ілюзії, що вимоги про звільнення пані Тимошенко є лише словами щодо прав людини і що Угода буде підписана ЄС не дивлячись ні на що", - пише видання.

Україна і ЄС планують підписати Угоду про асоціацію на саміті "Східного партнерства", який пройде 28-29 листопада у Вільнюсі.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: