Утилізаційний збір можуть збільшити до 16,5 тисяч гривень - ЗМІ

Середа, 30 жовтня 2013, 13:05

Після внесення змін до утилізаційних законів, підвищувальні коефіцієнти скасують, а базову ставку можуть збільшити до 11 тисяч або 16,5 тисяч гривень.

Про це повідомило джерело у Верховній раді, знайоме з ходом підготовки змін до законів, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"У Верховній раді готують сценарій, за яким формально підвищувальні коефіцієнти утилзбору скасують з депутатської поправки базову ставку зроблено не 5,5 тис гривень, як зараз, а 11 тисяч або 16,5 тис гривень. Формально, доручення президента виконує КМУ, а нардепи своїми поправками мають право збільшувати базову ставку в 2-3 рази", - говорить співрозмовник.

"При цьому, європейцям перед підписанням угоди про асоціацію з ЄС будуть пояснювати, що Кабмін робить все, щоб виконати їхні вимоги, а от нардепи-люди незалежні у своїх рішеннях", - зазначив співрозмовник.

Реклама:

Що стосується усунення дискримінації щодо сплати утилзбору (п.6 доручення президента - "Платити повинні всі і імпортери і виробники"), за словами цього ж джерела, можливість не платити збір для автоімпортерів, за умови утилізації ввезених ними ж авто, можуть обмежити масою застережень, вимог і умов.

"Мета цих бар'єрів: іноземне підприємство-автоімпортер не гратиме в "наперстки" з українською владою, причому за правилами, які будуть постійно змінюватися. На відміну від формули, реалізованої в Росії, коли платити будуть і імпортери і виробники, в Україні запропонують принцип: "Автовиробники не платять, і формально нібито автоімпортери, при виконанні практично нездійсненних вимог, можуть нібито теж не платити. Таким чином, створюється видимість однакових умов", - сказав співрозмовник.

Законопроект пропонує з 1 січня 2014 роки зробити екологічний податок єдиним для автомобілів всіх типів і обсягів двигунів, нових і вживаних. Діятиме тільки ставка екологічного податку - 5,5 тис гривень для легкових авто і 11 тисяч гривень для вантажівок і автобусів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!