Росія заборонила імпорт українських вагонів - ЗМІ

Вівторок, 29 жовтня 2013, 14:09

Росія заборонила імпорт вагонів чотирьох заводів, на які припадає 80% українського виробництва.

Про це пише Forbes.ua.

Держпідприємство "Регістр сертифікації на федеральному залізничному транспорті" (РСФЖТ) призупинило дію сертифікатів на постачання до Росії вагонів "Азовзагалмашу", "Дніпровагонмашу" і Крюківського вагонзаводу, йдеться на сайті організації.

"У минулому році продажі вагонів принесли Україні 2,3 млрд доларів, або 13% річного експорту до Росії, за 8 місяців цього року - ще 1,2 млрд доларів. Очікувані втрати українських заводів від нинішніх заборон - не менше 50 млн доларів на місяць", - підрахував аналітик ІК "Арт Капітал" Олексій Андрейченко.

Реклама:

Як повідомляється, 2 жовтня 2013 були припинені сертифікати "Дніпровагонмашу" групи ТАС Сергія Тігіпка на постачання до Росії піввагонів, вагонів для бітуму, цементовозів, зерновозів і вагонів-платформ, йдеться на сайті РСФЖТ.

Через два тижні - 15 жовтня - відкликаний сертифікат на криті вагони, напіввагони і деякі типи цистерн маріупольського "Азовзагалмашу".

Цей завод входить до холдингу "Азовмаш", який виробляє обладнання для металургів і вагони, і контролюється спадкоємцями його колишнього президента Олександра Савчука та Юрієм Іванющенко.

Наприкінці вересня РСФЖТ призупинило дію сертифікатів на кілька типів вагонів Крюківського вагонобудівного заводу Володимира Приходька. І хоча 23 жовтня сертифікати на вісім з них були відновлені, під забороною і раніше залишаються поставки до Росії піввагонів, цементовозів і критих вагонів.

За прийнятими в Росії правилами, сертифікати на продукцію машинобудівних підприємств діють протягом одного-трьох років. Відкликання або призупинення дії сертифіката забороняє постачання до перегляду рішення.

Економічна причина виникнення обмежень - затоварення російського ринку вагонів. За оцінками російських залізниць, надлишок піввагонів в країні в кінці 2012 року - 150 000: це близько третини всього російського вагонного парку, або обсяг виробництва всіх заводів СНД приблизно за два роки.

Російський ринок - найбільший для України. За даними Держкомстату, минулого року туди продали 33,107 вантажних вагонів і цистерн - 60% всього експорту цієї продукції за кордон на 2,31 млрд доларів. За січень-серпень українські заводи запрацювали на поставках вагонів до Росії 1,21 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: