"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Юрій Вітренко не коментує, що його компанія пропонувала викупити борги "Вугілля України" з дисконтом 70%

Понеділок, 28 жовтня 2013, 14:58

Власник і керуючий компанією "AYA Capital" Юрій Вітренко заявив, що компанія "AYA Capital" не причетна до викупу з дисконтом боргів держкомпанії "Вугілля України".

Про це він повідомив "Економічній правді".

"Я є директором компанії "AYA Capital". Я не писав листи на банки, які публікувалися у вашому виданні. "AYA Capital" не писала ці листи. "AYA Capital" - це advisory компанія, яка надає поради та організовує залучення капіталу, угоди по злиттю і поглинанню та інше. Тому нам було дуже дивно дізнатися, що "AYA Capital" або я особисто комусь щось писав, пропонував", - заявив він.

Нагадаємо, що кілька банків нещодавно отримали листи від компанії "АYA Securities", в яких їм пропонувалося з великим дисконтом продати борги держкомпанії "Вугілля України". Як писала "Економічна правда", ця компанія за рішенням Міненерговугілля знаходиться в стані ліквідації.

Реклама:

"Ви публікували лист від "AYA Securities", а не від "AYA Capital". Компанії можуть бути партнерами, відноситися до однієї групи засновників, але правильно вказувати найменування організації, яка писала", - заявив Вітренко.

Нагадаємо, дві компанії мають спільний сайт в мережі інтернет.

Він визнав, що є власником компанії "AYA Securities", але запевнив "ЕП", що не може нічого говорити про можливу операцію компанії на суму 3 млрд гривень.

"Власники цих двох компаній повністю не збігаються. Я є одним з власників компанії "AYA Securities", і не приховую цього. Але я не маю відношення до операційної діяльності даної компанії. Компанією "АYA Capital" я операційно керую, компанією "AYA Securities" я операційній не керую. Ці нюанси важливі", - зазначив він.

У той же час, Вітренко не став заперечувати, що компанія "АYA Securities" направляла подібні пропозиції на адресу банків.

"Я не можу підтвердити, і не можу спростувати, що вони цього не робили. Я реально не знаю про всі угоди, які робить компанія "AYA Securities", - заявив Вітренко.

Він порекомендував звернутися з питаннями до Андрія Коболева. Коболєв є радником "AYA Securities", а в "AYA Capital" притягувався як радник для деяких проектів.

"Він може порахувати потрібним не відповідати на ці питання, але це буде його професійне рішення . Я не можу коментувати діяльність "AYA Securities". Я є співвласником компанії, але у менеджменту є компетенція самостійно вирішувати, що коментувати, а що ні", - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, Коболєв відмовився коментувати будь-які моменти, пов'язані з можливою угодою з викупу боргів держкомпанії "Вугілля України".

"Якби ви навіть мені подзвонили і запитали... Якщо це стосується "Вугілля України", ми б ще добре подумали, потрібно про це говорити чи не потрібно", - пояснив Вітренко.

За його словами, позиція компанії AYA Securities полягає в тому, що вона не коментує "можливі " або "неможливі" операції, незалежно від того, працює вона над ними чи ні. "Це нормальна бізнес практика з точки зору чесної конкуренції, не кажучи вже про захист інтересів клієнтів компанії", - додав він.

Також він заявив, що кредити, про які йде мова в матеріалі "Економічної правди", не є гарантованими з боку держави.

"Це не держборг, і не кредити під держгарантії. Це кредити, які видавалися банками комерційної організації, яка є держпідприємством", - сказав Вітренко.

На його думку, викуп боргів "Вугілля України" за тією схемою, що викладена в матеріалі " Економічної правди", не може бути реалізована.

"Ніколи не було і не могло бути такої стратегії дій. Мені здається, вона придумана кимось іншим. Як людина,яка розуміється у цій сфері, я розумію, що описана стратегія нереальна з багатьох причин. Особисто у мене такої стратегії дій не було ніколи", - зазначив Вітренко.

Як відомо, Юрій Вітренко є сином відомого українського політика Наталії Вітренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: