Україна посіла 66 місце в рейтингу благополуччя пенсіонерів

Середа, 2 жовтня 2013, 11:00

Кращою країною для проживання людей похилого віку стала Швеція.

Про це свідчить перший глобальний індекс з старіння Global AgeWatch Index-2013, присвячений становищу пенсіонерів у 91 країні, повідомляє "РБК-Україна".

У трійку держав, які ретельніше інших піклуються про становище престарілих, також увійшли Норвегія та Німеччина.

Глобальний рейтинг країн показує, що літні люди живуть краще в Північній і Західній Європі, Північній Америці і деяких країнах Східної Азії та Латинської Америки. Крім уже згаданих держав, в десятці лідерів представлені Нідерланди, Канада, Швейцарія, Нова Зеландія, США, Ісландія та Японія.

Реклама:

Найуспішніша в плані забезпечення гідного життя пенсіонерів країна Латинській Америки - Чилі - займає 19 позицію.

Серед держав колишнього СРСР лідирує Естонія (29 місце). Також в дослідження увійшли Україна, Росія і Білорусь. З цієї трійки кращі показники виявилися у Білорусії - 60 місце. Україна опинилася на 66 позиції. Росіяни розмістилися на 78 місці.

Автори дослідження вибрали чотири ключові критерії, за якими оцінювалося становище літніх людей у ​​різних державах: матеріальна забезпеченість, стан здоров'я, зайнятість і освіта та умови життя в цілому.

Індикаторами матеріальної забезпеченості пенсіонерів стали охоплення пенсійним доходом, рівень бідності в старості, відносний добробут літніх людей і ВВП на душу населення.

До загальних умов укладачі індексу віднесли соціальні зв'язки, фізичну безпеку, громадянські свободи і доступ до громадського транспорту.

Global AgeWatch Index-2013 демонструє, наскільки країна у сфері благополуччя літніх людей близька до ідеального значення (10%). Найефективніша держава - Швеція - набрало 89,9%, тоді як Афганістан, що займає останній рядок рейтингу - лише 3,3%.

У неурядової організації HelpAge International, яка опублікувала індекс, вважають , що ретельний аналіз його показників допоможе владі держав визначити прогалини і можливості для прогресу відносно благополуччя літніх людей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!