Посол США: Контракти з ExxonMobil і Chevron - не зв'язок "на одну ніч"

Четвер, 26 вересня 2013, 18:11

Посол США Джеффрі Пайєтт запевнив, що американські компанії Chevron і ExxonMobil не мають ніяких корупційних відносин з будь-ким в українському уряді.

Про це він розповів в інтерв'ю Українській правді.

Зокрема посол зазначив, що ExxonMobil і Chevron підпадають під дію американського акту про запобігання корупції закордоном.

"Ви легко знайдете список справ, які наше Міністерство юстиції відкривало проти американських компаній, які порушили вимоги цього акту", - запевнив він.

Реклама:

Пайєтт наголосив, що 25 років пропрацював в тісному контакті з транснаціональними американськими компаніями, які працюють в країнах, де є проблеми з верховенством права.

"І я добре знаю, якою буде реакція американської компанії, якщо їй запропонують якусь корупційну дію. Вони просто вийдуть і закриють за собою двері. Я не можу казати про місцевих партнерів, які мають частку в спільних підприємствах. Але ви можете бути впевнені, що Chevron і ExxonMobil не беруть ніякої участі чи не мають ніяких корупційних відносин з будь-ким в українському уряді!", - заявив дипломат.

На думку посла, якщо виявляться свідчення протилежного, цим негайно зацікавиться Міністерство юстиції США.

"Я бачив, як американські компанії відмовлялися від нібито вигідних контрактів. Можливо, якась компанія китайська чи інша буде готова здійснювати якісь неофіційні платежі, але для американської компанії ці вимоги акту про запобігання корупційним практикам закордоном просто вмонтовані в їхню корпоративну поведінку", - пояснив він.

На зауваження журналістів щодо наявності ознак "політичного даху", Пайєтт відреагував наступним чином:

"Компанії, про які ми ведемо мову – це дуже великі транснаціональні компанії з оперативною діяльністю по всьому світу. Вони приходять в Україну не для того, щоб провернути швидку оборудку за рік-два", - сказав посол.

"Якщо вони справді знайдуть тут ресурси, на потенціал яких вказує попередня геологічна розвідка, вони потенційно можуть розглядати інвестиції в мільярдах доларів. Це стало б джерелом тисяч і тисяч нових робочих місць", - зазначив він.

"Це не випадковий зв'язок "на одну ніч", а довгий шлюб. І з точки зору такого масштабу, навіщо їм ув’язуватися в щось корупційне, що поставило б під загрозу такі серйозні плани?", - запевнив Пайєтт.

Він привітав те, що ці та інші питання ставляться у Львівській і Івано-Франківській радах, коли йдеться про справу Chevron, але закликав "подивитися, наскільки глибоко змінили правила гри ці технології у США. І як вони трансформували нашу конкурентоздатність і нашу енергетику".

"Україна вже близько підійшла до того, щоб повторити цей досвід", - резюмував посол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: