Ставицький ліквідовує "Вугілля України" з мільярдними боргами

Понеділок, 23 вересня 2013, 09:40

2 серпня 2013 року міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький підписав наказ "Про затвердження плану ліквідації держпідприємства "Вугілля України".

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на розпорядження.

Як зазначає видання, цим рішенням заплановано ліквідацію "Вугілля України" у грудні 2015 року.

Між тим банки у судовому порядку вимагають від ДП "Вугілля України" термінового повернення кредитів на суму щонайменше 0,5 млрд гривень.

Реклама:

"Держпідприємство завинило "Ощадбанку" 100 млн гривень та 8,40 млн гривень штрафних санкцій. "Альфа-банк" вже домігся рішення про повернення 401,8 млн гривень", - пише видання.

"Вугілля України" отримало у "Ощадбанку" однорічний кредит у розмірі 100 млн гривень у квітні 2011 року, однак у визначений строк кредит погашено не було, відтак банк подав позов до суду. Господарський суд у червні цього року задовольнив позов "Ощадбанку". Наразі триває розгляд апеляції.

На користь "Альфа банку" рішення про стягнення з "Вугілля України" 401,8 млн гривень було прийнято Господарським судом Києва 21 листопада 2012 року. У березні 2013 року вугільне підприємство програло апеляцію. Вищий госпсуд 24 липня 2013 року відмовив "Вугіллю України" в задоволенні касаційної скарги, йдеться у повідомленні.

"У свою чергу ДП "Вугілля України" подало заяву про розстрочення виконання рішення суду. Боржник просить суд розстрочити виконання рішення суду шляхом оплати боргу рівними частинами на протязі 240 місяців. Термін дії кредитної лінії закінчився 20 липня 2012 року. Але боржник, за допомогою суду, вирішив в односторонньому порядку змінити основні умови кредитного договору та розстрочити погашення заборгованості на 20 років", - пише видання.

За даними "Наших Грошей", кредиторська заборгованість "Вугілля України" становить 2,5 млрд гривень. З цієї суми близько 1,3 млрд гривень припадає на кредити державних "Укрексімбанку" та "Ощадбанку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: