Україна готова заморозити ряд об'єктів ГТС

Понеділок, 23 вересня 2013, 09:06

Частина української газотранспортної системи може бути законсервована.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на слова прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Як повідомляється, у п'ятницю, виступаючи на форумі "Ялтинська європейська стратегія" Азаров заявив, що "Укртрансгаз" розглядає можливість консервації частини непрацюючих потужностей газотранспортної системи.

Азаров зазначив, що Україна готова заморозити дві гілки ГТС, якщо таке рішення буде погоджено з країнами Євросоюзу.

Реклама:

"Система орієнтована на прокачування 150 млрд кубометрів газу, і якщо провести модернізацію, ми зможемо прокачувати і 200 млрд кубометрів. Але тільки якщо це дійсно необхідно, - заявив прем'єр. - На жаль, за останній рік обсяг прокачування впав у два рази. Сьогодні ми використовуємо свою ГТС десь на 60 % її потужності".

Як пише видання, обсяг транзиту українського газу знижується вже останні кілька років. Так, якщо в 2011 році було транспортовано 104,2 млрд кубометрів , то в 2012 - вже 84,2 млрд кубометрів газу. Транзит природного газу по території України в країни Європи і СНД в січні-серпні 2013 скоротився на 3% - до 54,4 млрд кубометрів.

Згідно з транзитним контрактом від 19 січня 2009 року, "Газпром" повинен прокачувати через територію України 110 млрд кубометрів газу щорічно.

Втім, у разі відсутності транзиту російська компанія не несе штрафних або будь-яких інших санкцій.

Як розповів виданню радник голови правління ПАТ "Укртрансгаз" Костянтин Бородін, з 2009 року через українську газотранспортну систему було транспортовано на 125 млрд кубометрів газу менше, ніж передбачає транзитний контракт з "Газпромом".

"Частина потужностей і насамперед газопровід "Союз", який призначений для транспортування середньоазіатського газу, сьогодні не повністю завантажений", - зазначив Бородін.

Джерело в "Укртрансгазі" розповіло, що консервація потужностей припускає зупинку і відключення компресорних станцій і скорочення персоналу на 3 тис осіб (всього газотранспортну систему обслуговують близько 25 тис. співробітників). У цьому випадку сумарна економія компанії складе не менше 40 млн доларів на рік. У першу чергу можуть бути заморожені потужності газопроводу "Союз" і, можливо, частина потужностей газопроводу "Прогрес".

У майбутньому потужності можуть бути розконсервовані , і постачання газу по ГТС поновляться, вважає співрозмовник в "Укртрансгазі".

"Як тільки з'явиться попит на газ на європейському ринку і його імпорт зросте, ми розконсервуємо газопроводи", - говорять в "Укртрансгазі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: