Україна втратить 35 мільярдів євро через Асоціацію з ЄС – радник Путіна

Неділя, 22 вересня 2013, 10:25

Внаслідок підписання угоди про асоціацію з ЄС витрати на подолання наслідків дефолту в Україні сягнуть від 25 до 35 мільярдів євро.

Про це на 10-й щорічній Ялтинській зустрічі YES заявив радник Президента Росії Сергій Глазьєв.

"Якщо Україна підписує угоду про асоціацію, і внаслідок цього відбувається погіршення торгового балансу, то виникає питання, а хто заплатить за дефолт України, який стає неминучим", - заявив Глазьєв.

За його словами, українських валютних резервів у такому випадку вистачає всього лише на півроку.

Реклама:

"Загальні витрати на подолання наслідків дефолту в Україні становлять 25, а може бути і 35 мільярдів євро", - зазначив радник Путіна.

За словами Глазьєва, ЄС має взяти на себе відповідальність за можливі втрати України у разі підписання угоди про асоціацію.

"Якщо ми хочемо стабілізувати українську економіку, участь у МС дозволить усунути платіжний дефіцит за рахунок триразового зниження ціни на газ, скасування експортного мита на нафту - загалом це приблизно 10 млрд доларів щорічно", - заявив під вигуки із залу Глазьєв.

"Чи готова Європа закрити цю прогалину - щорічно 10 млрд доларів? Я сумніваюся", - зазначив він.

Разом з тим він заявив, що угода про асоціацію "характеризується нерівноправністю".

"На відміну від ТС, де рішення виробляються консенсусом і кожна держава має право вето відстоювати свої інтереси, в угоді про асоціацію Україна просто виконує директиви ЄС, не маючи можливості впливати на їх прийняття, зобов'язується погоджувати законодавство з ЄС", - заявив Глазьєв.

"Україна фактично юридично стає частиною ЄС, без права впливати на прийняття рішення", - додав Глазьєв, тому майбутній документ "не можна вважати взаємовигідним".

"Нас бентежить, що ігноруються міжнародні зобов'язання України у відносинах з Росією, з СНД, у тому числі і не дотримуються норми СОТ", - підкреслив радник Путіна.

За словами Глазьєва, "розрахунки показують", що аж до 2020 року Україна не отримає ніякої вигоди від підписаної угоди з ЄС. Тільки після 2020 року можливий позитивний ефект.

"Це ваше рішення, ви берете відповідальність на себе. Наша справа - попередити", - підкреслив Глазьєв.

Виступ радника президента РФ супроводжувалося вигуками несхвалення у залі.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: