Українські торговці зброєю відмивають гроші в латвійських банках?

П'ятниця, 20 вересня 2013, 20:40

Латвійські банки надають російським і українським торговцям зброєю фінансові послуги з легалізації злочинно здобутих коштів.

Про це свідчить доповідь, підготовлена американською безприбутковою організацією C4ADS, що добуває та аналізує інформацію з питань конфліктів і безпеки, передає Інтерфакс-Україна.

Автори доповіді Те Уолес і Фарлі Меско зазначають: у них є докази того, що "Одеська мережа", куди входять особи і компанії логістики, відповідальні за вивіз із Росії та України зброї від імені урядових продавців, використовує латвійські банки.

У звіті також зазначається, що в Панамі зареєстровано компанії, "уповноваженими директорами" яких є латвійські піддані. Посади директорів в таких компаніях найчастіше обіймають латвійські піддані Ерік Ванагель і Станя Горін, імена яких використовуються для заснування "тисяч компаній, відповідальних за широке коло злочинів".

Реклама:

У деяких підприємств, що входять до "Одеської мережі", існують тривалі зв'язки з латвійськими банками, зазначають автори доповіді.

Найважливішим фактором називається членство Латвії в Євросоюзі, що дає змогу легалізовані тут гроші і відправляти у "податковий рай" - Цюріх або Лондон.

C4ADS особливо відзначає зв'язок із "Одеської мережею" латвійського банку ABLV. Автори доповіді пишуть, що ABLV причетний до двох великих справ про відмивання грошей. Це один із шести латвійських банків, що мають причетність до так званої справи Магнітського. Інші п'ять - це Baltic International Bank, Trasta Kommercbanka, Rietumu Banka, Baltic Trust Bank і PrivatBank.

Крім цього, в серпні минулого року антикорупційна організація Global Witness звинуватила банк ABLV у легалізації неповних 30 млн доларів (16 млн латів), нелегально видобутих в Киргизії.

C4ADS наголошує, що банк ABLV надає фінансову підтримку міжнародному заходу транспортного сектора "Одеські дні моря" і що його високопосадовці неодноразово виступали на цьому заході з промовами, а також проводили інші конференції, в яких брали активну участь представники Одеської мережі".

На початку вересня дані дослідження C4ADS із згадкою "Одеської мережі" озвучила американська The Washington Post.

Як стверджувала американська газета, посилаючись на дані C4ADS, ключовим гравцем мережі є українська судноплавна компанія Kaalbye Group (Одеса), що має флот із семи вантажних суден.

За оцінками C4ADS, її судна Ocean Fortune Ocean Voyage могли бути залучені в доставці у 2012-2013 роках зброї з РФ режиму Башара Ассада. Водночас, зазначалося в публікації, "декларацій суднового вантажу або супутникових фотографій, які доводили б, що судна перевозили зброю", немає, а "дані судноплавних перевезень не завжди досконалі".

 До міжнародної мережі торгівлі зброєю, крім Kaalbye Group, за даними C4ADS, також залучений український спеціалізований порт "Октябрськ" (Миколаївська обл.), через який здійснюються поставки зброї, зокрема до Судану, ДР Конго, М'янми, Венесуели, Китаю, Анголи й Ірану, стверджувала The Washington Post.

У Держслужбі експортного контролю України припущення видання про транзит через порт "Октябрьск" не підтвердили.

"Протягом 2012-2013 рр. дозвільних документів на транзит товарів військового призначення з РФ через територію нашої держави до Сирії Державна служба експортного контролю не видавала", - повідомили в Держекспортконтролі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: