"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні кожна третя буханка хліба виготовлена нелегально - експерти

Середа, 11 вересня 2013, 11:45

Найбільші виробники хлібобулочних виробів України, в числі яких холдинги Lauffer, "Хлібні інвестиції" та "Хлібпром", заявили про критичне зростання частки тіньового ринку.

Про це пише "Комерсант-Україна".

За їх оцінками, на сьогоднішній день кожна третя продана в країні буханка хліба виготовлена нелегально. Для вирішення проблеми пекарі вчора вирішили звернутися до уряду. Однак експерти вважають, що владу не цікавить боротьба з "сірими" схемами, які часто дозволяють їм стримувати зростання цін на хліб для населення.

Як повідомляє видання, найбільші виробники хлібобулочних виробів України зібралися у Федерації роботодавців для обговорення проблем галузі.

Реклама:

"У ході наради було розглянуто кілька питань, в числі яких - боротьба з тіньовим сектором, робота з мережами роздрібної торгівлі щодо скорочення відстрочки платежів, які часом досягають 90 днів, а також держрегулювання цін на хлібобулочні вироби", - розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Костянтин Кошелев (донедавна уповноважений представник акціонера групи Lauffer - найбільшого в Україні виробника хліба).

На сьогоднішній день вже дві треті ринку хлібобулочних виробів знаходиться в тіні, при тому, що ще кілька років тому статистика була протилежною, відзначає директор холдингової компанії "Хлібні інвестиції" Олександр Тараненко.

"За офіційною статистикою, в Україні виробляється близько 2 млн тонн хліба та хлібобулочних виробів. Якщо цей обсяг розділити на чисельність населення і кількість днів у році, то вийде, що щодня на одну людину припадає лише близько 100 г. Для порівняння, при блокаді Ленінграда припадало не менше 150 г на людину", - відзначає він.

За його оцінками, реальне споживання хлібобулочних виробів в Україні становить 250-270 г на людину на добу.

За даними дослідницької компанії GfK Ukraine, падіння споживання хліба в Україні спостерігається з 2008 року за рахунок продукції низького цінового сегмента.

Згідно з даними, які були оприлюднені на конференції Bakery and Business 2013 року, за останні чотири роки обсяг українського ринку в натуральному вираженні скоротився на 13,5%.

Для вирішення питання зростання тіньового ринку пекарі вирішили звернутися до уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: