Нові штрафи ДАІ збільшать хабарі - юристи

Середа, 28 серпня 2013, 09:00

Юристи побоюються, що разом з новими штрафами ДАІ виростуть і хабарі, мовляв, хабарі обійдуться дешевше.

Про це пишуть "Вести".

"Щоб дізнатися техстановище авто, потрібно спецобладнання, на око це визначити не можна", - каже адвокат Вадим Володарський, який спеціалізується на захисті прав автолюбителів.

За його словами, знизити аварійність підняттям штрафів не вдасться.

Реклама:

"Більшість ДТП з летальним результатом відбувається на трасах обласного значення, де авто розвивають величезну швидкість", - каже він.

За словами адвоката, більшість доріг влаштовано так, що вони свідомо змушують водіїв ризикувати життям.

"Траси двосмугові і, щоб обійти транспорт, потрібно постійно обганяти по зустрічній. При зіткненні шансів вижити немає", - говорить експерт.

Юрист упевнений, що більше користі принесло б збільшення штрафів для пішоходів.

"На Бессарабській площі в Києві пішоходи розгулюють по дорозі під боком у автоінспекторів - і їм нічого за це. А треба штрафувати - вони стали б більш дисциплінованими. У нас підвищують не ті штрафи", - каже Володарський.

Як відомо, у Кабміні схвалили нові штрафи за порушення ПДР, які в 2-3 рази вище попередніх (проект ще повинні схвалити у Раді). Тепер за їзду з не пристебнутим ременем водія оштрафують на 340 гривень (був максимум в 85 гривень), а за порушення при переобладнанні авто (наприклад, вікна тоновані більше покладеного) - до 510 гривень.

Крім того, за установку на дорозі предметів, що перешкоджають проїзду, покарають до 510 гривень.

"Так сподіваються приструнити любителів виставити паркувальні смугасті світловідбиваючі конуси. А якщо водій відмовляється підкоритися даїшнику, то заплатить рівно вдвічі більше. Але найбільш спірний пункт проекту - те, що після скасування техогляду фактично знову даішники отримають право забороняти рух авто за підозрою в технічній несправності" , - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: