"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Радник Путіна: Україна перестане бути для нас стратегічним партнером

Вівторок, 27 серпня 2013, 10:16

Україна, підписавши угоду про асоціацію з Євросоюзом, перестане бути для Росії стратегічним партнером і фактично втратить статус суб'єкта міжнародного права.

Про це заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв в інтерв'ю телеканалу "Росія 24", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Підписавши угоду про асоціацію з ЄС, Україна позбавляє себе суверенного права з усіх питань торговельної політики, які ми віддали у Митний союз", - сказав він.

"Україна перестане бути для нас стратегічним партнером, вона зникне як суб'єкт міжнародного права, оскільки всі свої дії в торговій сфері вона повинна буде узгоджувати з Євросоюзом", - заявив Глазьєв.

Реклама:

"Україна не зможе кроку зробити назустріч нам без того, щоб Євросоюз їй цього не дозволив зробити. Ми не розуміємо, навіщо Україна добровільно віддає свій суверенітет у Брюссель, відмовляючись від співпраці з нами на преференційних умовах", - додав радник президента Росії.

За його словами, "це катастрофа для України і це великий удар для нас".

"Ми всіма силами хотіли б цього уникнути", - наголосив Глазьєв.

Глазьєв повідомив, що в понеділок усі "загрози" українській стороні були роз'яснені.

"Я сподіваюся, що наші українські друзі зрозуміли, що підписання проекту угоди України про асоціацію з Європейським союзом спричинить незворотне довгострокове погіршення торгово-економічних відносин із Росією, Білоруссю і Казахстаном", - заявив він.

Радник президента Росії пояснив також, що асоціація з ЄС "юридично закриває дорогу України до Митного союзу".

"Якщо Україна підписує угоду про асоціацію з Європейським союзом, вона вже не зможе стати членом Митного союзу з Росією, тому що у нас не планується укладання зони вільної торгівлі з Європейським союзом на несиметричних умовах, як це підписує Україна", - сказав Глазьєв.

Він нагадав, що у Митного союзу і ЄС "неоднакові технічні регламенти", а це означає, що "Україна йде під юрисдикцію Європейського союзу в частині технічного регулювання, санітарного, ветеринарного, фітосанітарного контролю".

"Хоча у проекті угоди (з ЄС) написано, що формально вона не перешкоджає Україні укладати регіональні економічні угоди з іншими партнерами, біда в тому, що все повністю суперечить (нормам Митного союзу)", - заявив Глазьєв.

Напередодні українська делегація на чолі з прем'єром Миколою Азаровим провела консультації в Москві.

Після них перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов заявив журналістам, що російська сторона вважає безглуздим продовження подальших переговорів про перспективи одночасної участі України в зоні вільної торгівлі з Євросоюзом і в Митному союзі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: