"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У США знищать велику партію нових 100-доларових купюр

П'ятниця, 16 серпня 2013, 17:55

Уряд США знищить десятки мільйонів нових стодоларових купюр через друковану помилку, яка призвела до використання занадто великої кількості фарби.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на The National Post.

В результаті банкноти на суму в три мільярди доларів були визнані непридатними до використання.

Через густе зафарбовування лінії мікровідтиску виявилися занадто жирними і одна з ознак справжності була загублена. Зараз ФРС США переглядає ще одну партію нових купюр, які планувалося випустити ще в 2011 році.

Реклама:

Запуск з тих пір переносився ще кілька разів і до цих пір так і не відбувся. Скільки саме затримка довжиною в два з половиною роки може обійтися платникам податків, поки не відомо, але приблизно мова йде про мільйони доларів. У зв'язку з цим ФРС може пред'явити позов до монетного двору у Вашингтоні, вимагаючи компенсувати збитки.

Новий дизайн стодоларової купюри буде сильно відрізнятися від попередньої версії. Банкноти мають стати більш надійними і краще захищеними від підробок, для чого було внесено кілька змін. Одним з ключових нововведень стане поява "дзвоника в чорнильниці" праворуч від портрета Бенджаміна Франкліна. Дзвіночок при нахилі купюри змінює колір з мідного на зелений. При цьому він то з'являється в мідній чорнильниці, то зникає.

Крім того, на банкноті змінений малюнок із зображенням Індепенденс-холу: тепер там зображений не головний, а задній фасад будівлі. Зображення будівлі, в якому була підписана Декларація незалежності США, і портрет Франкліна збільшені, а обрамляють їх ореол видалений.

Варто відзначити, що в сусідній Канаді в 2011 році успішно впровадили нові пластикові банкноти. Тим не менше, частина жителів країни скаржилася, що вони не настільки стійкі до тепла як паперові і можуть частково плавитися, опинившись випадково, наприклад, в машині для сушіння білизни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!