Укрсоцбанк допустив технічний дефолт за кредитом ЄБРР

Четвер, 4 липня 2013, 13:18

Шостий за величиною активів Укрсоцбанк ще до кризи залучив у ЄБРР два кредити, номінованих у доларах, на загальну суму 1,1 млрд гривень.

Про це пише Forbes.

Як повідомляється, іпотечний кредит був наданий в 2008 році. Незважаючи на свою назву, він не був нічим забезпечений. На схожих умовах "Укрсоцбанк" залучив у "євробанку" в 2009 році субординований борг з терміном погашення в 2019 році.

За цими кредитами позичальник взяв на себе зобов'язання дотримуватися ряду нормативів. Але зробити цього не зміг.

Реклама:

Так званий коефіцієнт відкритої фактичної заборгованості (КВФЗ) "Укрсоца" на 31 грудня 2012 року перевищила обмеження в 60% від розміру капіталу першого рівня.

"Невиконання цієї умови вважається дефолтом для цілей договору іпотечного кредиту ЄБРР", - йдеться в річному фінансовому звіті Укрсоцбанку за минулий рік.

Колишній голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, який нещодавно покинув фінустанову, на письмові запитання не відповів, пише видання.

Як повідомляється, ковенанти договорів були порушені банком у зв'язку з погіршенням економічної ситуації в 2009-2012 роках, пояснює перший заступник голови правління Укрсоцбанку Сергій Маноха.

"У підписаних додаткових угодах в 2013 році дані фінансові умови були скоректовані відповідно з поточною ситуацією", - додає він.

"Спеціальні умови - це вимоги ЄБРР до банків-партнерів, причому вони унікальні для кожного конкретного банку, - пояснює провідний радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов. - Умови їх виконання - це предмет переговорів з кожним фінансовою установою".

КВФЗ розраховується найчастіше як відношення що не працюють і реструктуризованих кредитів (за мінусом сформованих під них резервів) до капіталу першого рівня.

За словами Усова, констатація дефолту за умовами договору відбувається лише за рішенням кредитора.

"Підстав для такого рішення з боку ЄБРР немає", - стверджує він.

"Банк отримав від ЄБРР відмову від права вимоги негайного погашення обох позик у зв'язку з невиконанням зазначеного коефіцієнта, що відображено в річному звіті", - говорить Маноха.

Як стверджує екс-голова правління банку, який також співпрацює з ЄБРР, кредитор відмовився від санкцій проти Укрсоцбанку через те, що йому навряд чи вдалося б повернути гроші достроково.

"ЄБРР вигідніше пом'якшити умови по кредиту, ніж вплутуватися в скандал", - вважає банкір.

За словами банківського експерта Вікторії Страхової, Укрсоцбанк - не єдиний, хто не виконав подібних умов за договорами з ЄБРР або МФК, такі випадки були й раніше.

"З банками в Україні таке відбувається раз на кілька років", - констатує Усов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: