"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Комітет Ради допрацював законопроект про трансфертне ціноутворення

Четвер, 4 липня 2013, 09:15

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики рекомендував до прийняття у другому читанні законопроект про введення контролю над трансфертним ціноутворенням.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, менше години знадобилося депутатам-членам комітету з питань податкової та митної політики, щоб схвалити остаточну редакцію масштабного за впливом на великий бізнес законопроекту № 2515 про введення контролю над операціями між пов'язаними особами в рамках трансфертного ціноутворення.

Незважаючи на те що при підготовці документа до другого читання з 460 концептуальних змін багато не було підтримано, комітет все ж рекомендував прийняти закон.

Реклама:

4 липня законопроект буде винесений на розгляд до сесійної зали, пише видання.

Неможливість обговорення і голосування в комітеті кожної відхиленої пропозиції глава комітету Віталій Хомутинник (Партія регіонів) пояснив відсутністю часу. На це депутати відреагували емоційно, підкресливши, що всі спірні норми необхідно допрацьовувати.

На розгляд парламенту буде винесено законопроект, що передбачає контроль над операціями як всередині країни, так і з резидентами територій з пільговим оподаткуванням.

У першому випадку увага приділятиметься взаємовідносинам з пов'язаними особами, що мають збитки або пільгу щодо сплати податку на прибуток.

"Ми були в Німеччині, і нам в бундестазі рекомендують на першому етапі сконцентруватися все ж на зовнішніх операціях", - звернувся до міністра доходів і зборів Олександра Клименка  депутат Олександр Герега (Партія регіонів).

"От нехай вони в бундестазі і вводять такий контроль", - сказав міністр.

На засіданні комітету депутат Ігор Єремєєв (позафракційний) наполягав на тому, щоб у зовнішньоекономічній діяльності відстежувалися операції тільки з офшорами, на що міністр вкотре відповів категоричною відмовою.

"Є території, які не є офшорними зонами і ніколи ними не будуть", - додав він.

Крім того, після узгодження редакції документа з Міндоходів в остаточному документі не виявилося ніяких варіантів порогу контрольованих операцій (збереглася сума в 50 млн гривень) і розмірів штрафів (залишилося 5% від обсягу операцій).

Як пише видання, що не була підтримана чиновниками норма про централізовано рівні проведення перевірок.

"Як і пропонувалося спочатку, вони здійснюватимуться територіальними органами. Однак очолювати такі перевірки має  все ж посадова особа центрального апарату. Виключили депутати і пропозицію про неможливість використання інспекторами інших методів визначення ринкових цін, крім тих, що застосовуються платниками, а також норму про тому, що ринковою вартістю вважається ціна, погоджена на момент складання договору ", - йдеться в повідомленні.

На самому засіданні комітету стало відомо про те, що норми закону мають набрати чинності з вересня 2013 року, а не з 1 січня 2014 року.

Про це заявив Хомутинник після того, як депутат Сергій Терьохін ("Батьківщина") запропонував доопрацювати законопроект і винести його на голосування восени.

"Законопроект потрібно приймати. Ми будемо діяти максимально професійно, - запевнив Клименко. - А відкладати терміни його введення - злочин".

Однак депутатам все ж таки вдалося переголосувати в комітеті ряд відхилених поправок і включити їх у текст законопроекту. Зокрема, члени комітету наполягли на можливості коригування податкових зобов'язань у рамках контролю над трансфертним ціноутворенням, а не їх збільшення.

Крім того, члени комітету підтримали пропозицію Анатолія Кінаха про добровільність застосування механізму відхилення від ринкових цін на 5% аграріями, металургійними і хімічними підприємствами. Звичайну ціну вони зможуть визначати на загальних підставах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: