"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада України намагалася отримати у Google дані про користувачів

Середа, 31 липня 2013, 12:12
Представники української влади намагалися отримати від Google інформацію про користувачів, однак компанія їм відмовила.

Про це розповів голова ради директорів компанії Google Ерік Шмідт під час зустрічі з учасниками Draper Hills Summer Fellowship, написав у своєму Facebook журналіст "Української правди" Сергій Лещенко. 

На запитання про те, чи може накопичена Google інформація про користувачів бути використана проти самих цих людей, Шмідт відповів:

"Google зберігає інформацію про ваш пошук від 12 до 18 місяців після того, як ви його зробили. Він не зберігає інформацію 5 років. Google має дуже cуворі правила щодо доступу до цієї інформації, вони дуже чутливі щодо персональної інформації. Якщо уряд хоче отримати цю інформацію, це дуже непросто зробити – і це можливо лише через проходження передбачених законом формальностей". 

Також, за словами Шмідта, влада України намагалася отримати в Google інформацію про користувачів.

"У Google є сейлзофіс в Україні, і представники влади приходили до нас, аби ми надали інформацію про користувачів, але сейлзофіс сказав, що вони цим не займаються", - сказав він.

Ерік Шмідт настійливо рекомендував усім користувачам Gmail мати дворівневу веріфікацію доступу до пошти, "аби бути впевненим, що між вами і вашою скринькою немає когось іще".

Реклама:

Коли мова зайшла про стосунки з урядами авторитарних країн, Шмідт прямо сказав, що Google "не є нейтральним, ми віримо в силу індивідууму, в прозорість і демократію". 

"Коли ми працювали в Китаї, до нас постійно дзвонили люди із влади і вимагали зняти інформацію – переважно ту, яка компроментувала Комуністичну партію. Ми вели ці багатогодинні переговори, і зрештою Google переїхав з Китаю в Гонконг", - сказав він.

Зараз Google недоступний для користувачів у Китаї, як і Facebook, Youtube та Twitter.

На питання, яким буде Google через 10 років, Шмідт відповів:

"Сьогодні ми отримуємо вигоду від економічної моделі розвитку, моделі реклами, ми - заможна компанія. Ми мали час побудувати систему, яку інші компанії не мали.

Найбільша зміна, яку буде мати Google за 10 років – Google буде передбачати, чого ви хочете. Наприклад – сьогодні я тут, у Стенфорді. Google знає мій розклад, він знає, що ви теж тут – і він знає, чим ви цікавитеся, яких питань мені уникати, чого не казати. Google зробить життя більш продуктивним".

На запитання, чи він щасливий, Ерік Шмідт відповів:

"Звісно, я щасливий, як я можу не бути щасливим у ситуації, коли я займаюся улюбленою справою. Я люблю суспільство і я люблю людей. І мені пощастило, бо одного дня люди з Силікованої долини прийшли до мене і сказали – ти хочеш приєднатися до Google? Я відповів: "Так". Не тому, що я хотів грошей, а тому що мені було цікаво цим займатися. Тому я щасливий від того, що в той день сказав "Так".

Людина, чиї статки "Форбс" оцінює в 8,2 мільярда доларів, приїхав до учасників Draper Hills Summer Fellowship без охорони за кермом свого Лексусу RX, пише він.

Шмідт півтори години відповідав на запитання, після чого залишився на ланч, стояв у загальній черзі за їжею та сидів за спільним столом з молодими людьми із Вірменії, Грузії, Китаю, Колумбії, Ливану, Сенегалу та України, пише Лещенко.

Шмідт постійно подорожує світом. Одна з останніх країн, де він побував – це нова надія Америки – Бірма, що переживає процес демократизації.

Українська правда. Життя

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: