"Укрзалізниці" не вистачає грошей на закупівлю швидкісних поїздів

Середа, 31 липня 2013, 11:22

Крюківський вагонобудівний завод бореться за контракти на постачання швидкісних поїздів "Укрзалізниці" (УЗ).

Голова правління заводу Євген Хворост повідомив, що компанія запропонувала УЗ два швидкісні потяги в експлуатацію з розстрочкою платежу, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, підприємство вже направило таку пропозицію Мінінфраструктури. "Ми запропонували поставити два потяги УЗ вже цього літа, а розрахунок в 400 млн гривень - отримати до кінця 2014 року", - уточнив він.

Крюківський вагонобудівний завод побудував ці поїзди для УЗ під Євро-2012. Але в договорі, який завод уклав з Донецькою залізницею, була обмовка, що постачання будуть здійснені у разі виділення УЗ держфінансування, розповів директор з економіки, фінансів та перспективного розвитку заводу Ігор Манаєнков.

Реклама:

"З держбюджету тоді так і не виділили кошти. Терміни контракту пройшли, тому формально цей договір вже недійсний", - зазначив він.

В "Укрзалізниці" заявили, що поїзди Крюківського вагонобудівного заводу відповідають всім вимогам, і монополія готова їх закуповувати за умови виділення держфінансування.

Рішення про необхідність експлуатації поїздів Крюківського заводу "Укрзалізниця" повинна прийняти самостійно, сказав заступник директора департаменту залізничного транспорту Мінінфраструктури Олександр Федоренко.

Старший аналітик ІГ "АРТ-Капітал" Олексій Андрейченко сумнівається, що кошти виділять і в 2014 році. "Зараз наповнюваність існуючих швидкісних поїздів невисока, а, наприклад на лінії Київ-Львів взагалі вважається дуже низькою. У зв'язку з цим при бюджетуванні пріоритет може віддаватися фінансуванню інших державних проектів", - відмітив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: