"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

S&P погіршило прогноз платоспроможності України

Понеділок, 22 липня 2013, 09:17

Україна останні п'ять років залишається однією з найбільш ризикових для інвестування країн, оскільки загроза її дефолту в довгостроковій перспективі все ще надмірно велика - 44%.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на рейтингове агентство Standard & Poor `s.

Як повідомляється, прогноз довгострокової платоспроможності України в останні три місяці значно погіршився, стверджують у міжнародному рейтинговому агентстві S&P.

Згідно з його щоквартальним звітом Capital IQ, Україна в II кварталі зайняла 7-е місце серед 70 країн за ймовірністю дефолту в найближчі п'ять років. Загальна можливість дефолту країни оцінена в 44,25%, тоді як ще в I кварталі ймовірність виникнення проблем оцінювалася в 34,8%. Прогноз дефолту грунтується на показнику кредитно-дефолтних свопів країни - страховка покупців суверенних єврооблігацій від дефолту, ризик девальвації національної валюти і можливість реструктуризації боргу.

Реклама:

"Втім, інвестори давно вважають, що Україна є ризиковим позичальником і як мінімум останні п'ять років входить до топ-10 країн з найвищим прогнозом дефолту. У цей період позиція країни постійно коливалася між другим і сьомим місцем, а ймовірність її дефолту оцінювалася в 28,6 - 65,7%. Останній раз настільки ж високий ризик, як зараз, був в II кварталі 2012 року, а в III кварталі 2009 року Україна очолила світовий рейтинг (53,7%)", пише видання.

Як повідомляється, останній рік Україна за ризиками весь час випереджала Венесуелу, Пакистан та Аргентину, яка займає непочесне перше місце вже три квартали поспіль (81,62%). Кіпр, який допустив дефолт за своїми боргами на початку липня, останні п'ять кварталів стабільно знаходився на другому місці за цим ризикам. При цьому напередодні дефолту його ризик знизився з 70% до 65,51%.

Експерти S&P говорять про активізацію негативних факторів, які впливають на ризики дефолту окремих держав.

В Україні політичних потрясінь такого рівня в II кварталі не було.При цьому рівень CDS, який показує ймовірність дефолту, у квітні-травні майже не змінювався - зріс з 595 до 601 пункту, йдеться в повідомленні.

Однак у середині червня заяву ФРС про можливе згортання грошової емісії долара США викликало різкий відтік капіталу з ринків. За червень показник CDS України підскочив на 240 пунктів-до 840. Як наслідок, прибутковість євробондів України зросла з 7-8% до 9-10% річних.

Виходячи з цих факторів, експерти вважають методику S&P неадекватною.

"Діяльність агентства носить некомпетентний характер або має політичне забарвлення. У всіх найбільш ризикових країн за останні 20 років були дефолти. А у України був лише частковий дефолт в 1998 році, але всі зовнішні зобов'язання були виконані. У всіх найбільш ризикових країнах мали місце заворушення, революції, зміщення влади. За цих факторах дефолт дуже ймовірний, - пояснює головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

У 2008-2009 роках агентство S&P включило Україну до списку дефолтних країн, в результаті ціна наших єврооблігацій впала на 60%. Потім вона знову виросла, але склалося враження, що це було зроблено спеціально".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: