Брати Буряки продали "Брокбізнесбанк" групі Курченка

Четвер, 18 липня 2013, 08:59

"Брокбізнесбанк" стане першим великим фінансовим активом в портфелі СЕПЄК Сергія Курченка.

Про це пише "Комерсант-Україна".

"17 липня підписано угоду про те, що власником 80% акцій "Брокбізнесбанку" стають структури Сергія Курченка", - повідомило джерело в установі. До цьго часу найбільшими власниками акцій банку були Сергій Буряк (48,6%) і Олександр Буряк (46,99%).

"Новим головою наглядової ради банку стає Борис Тимонькін, а головою правління - Ігор Францкевич", - розповів співрозмовник.

Реклама:

Нагадаємо, Борис Тимонькін з 1 липня займає посаду заступника голови наглядової ради групи компаній СЕПЄК Курченка. До цього він був головою правління "Укрсоцбанку". Ігор Францкевич добре відомий учасникам ринку - насамперед тим, що фактично створив "Райффайзенбанк" (Україна), обіймав посаду голови "ВТБ Банку" і "Індекс-банку", пише видання.

Учасники ринку відзначають, що інших претендентів на "Брокбізнесбанк", крім СЕПЄК, до моменту угоди не залишилося.

"Вже кілька місяців тому банки-контрагенти закрили на нього ліміти", - повідомив на умовах анонімності один з банкірів.

За його словами, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов просив учасників ринку забрати банк, обіцяючи золоті гори у вигляді рефінансування за пільговими ставками і на максимальні терміни.

Інформацію про закриття лімітів підтвердили кілька банкірів з групи великих банків.

Як повідомляється, до угоди до "Брокбізнесбанку" придивлялися підприємець Микола Лагун і "Альфа-банк".

Як пише видання, один з фахівців, які брали участь у due diligence, розповів, що потреба "Брокбізнесбанку" в докапіталізації становитимуть не менше 2,5-3,5 млрд гривень.

За його словами, основна проблема установи полягала в тому, що воно видавало значні кредити пов'язаним особам, і після цього вони постійно реструктуризувалися.

Інше джерело, яке брало участь в due diligence, каже: така ситуація склалася в тому числі через те, що податкова не перевіряла банк з 2006 року, а НБУ - з 2008 року.

У "Брокбізнесбанку" очікують, що поява в установі Францкевича здатна виправити ситуацію.

Фото: bankomat.at.ua

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: