Chevron інвестує 25 мільярдів у видобуток сланцевого газу на Олеській площі

Вівторок, 25 червня 2013, 12:24

Компанія Chevron має намір інвестувати 25 мільярдів доларів у розробку і видобуток газу сланцевих порід на Олеській площі.

Про це повідомив радник міністра екології та природних ресурсів Володимир Ігнащенко на сесії Івано-Франківської облради, передає "Інтерфакс-Україна".

"Обсяг інвестицій - 25 млрд доларів. Це на порядок більше, ніж залучили Львівщина й Івано-Франківщина іноземних інвестицій більш ніж за 20 років незалежності країни. Залежно від сценарію, це щорічний видобуток - близько 8-10 млрд куб. м газу на рік", - сказав він.

Ігнащенко зазначив, що в результаті реалізації проекту буде створено кілька тисяч нових робочих місць, буде розвиватися дорожнє будівництво, а місцеві бюджети можуть отримувати додатково від 500-700 млн гривень щорічних надходжень.

Реклама:

Радник міністра також сказав, що Chevron профінансує в Івано-Франківському університеті нафти і газу підготовку фахівців з видобутку сланцевого газу.

За словами Ігнащенко, для екологічного моніторингу під час видобутку сланцевого газу на Олеській площі вже виділено грант у розмірі 10 млн гривень, на кошти якого на конкурсній основі можуть претендувати державні екологічні інститути Львівської та Івано-Франківської області.

Радник міністра попросив депутатів розглянути проект УРП в найкоротші терміни і висловив готовність взяти участь у роз'ясненні депутатам положень цієї угоди і напрацюванні доповнень до нього.

Як повідомлялося, Івано-Франківська облрада оприлюднив для громадського обговорення проект угоди про розподіл вуглеців, які видобуватимуться у межах ділянки Олеської площі між Україною, Chevron і ТОВ "Надра Олеська".

Нагадаємо, 17 червня Кабмін продовжив термін укладання угоди про розподіл продукції з компанією Chevron Ukraine BV по Олеській газовій площі до 24 серпня 2013 року.

Як відомо, 24 січня 2013 року в Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Для цього "Надра України" і "СПК-геосервіс" утворили компанії - ТОВ "Надра Юзівська" та ТОВ "Надра Олеська". Саме з цими фірмами ділитимуть гроші та газ транснаціональні корпорації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: