Google випустить акції нового класу

Середа, 19 червня 2013, 20:46

Google повідомила регулюючим органам, що влагодила свій конфлікт з акціонерами з приводу структури акціонерного капіталу.

Тепер компанія може провести реформу, яка дасть її засновникам, Ларрі Пейджу і Сергію Бріну, довічний контроль над прийняттям найважливіших рішень, передають "Ведомости".

Під час свого IPO в серпні 2004 року Google випустила на ринок близько 19,6 млн акцій, але більшість паперів - більш 271 млн - залишилися під контролем самої компанії.

У квітні 2012 року Google вперше оголосила про плановану зміну структури капіталу. Щоб уникнути ризику розмивання контролю, засновники компанії фактично запропонували провести дроблення акцій.

Реклама:

Реформа передбачала випуск нового класу акцій - C, що не дають власникам право голосу. Акціонерам пропонувалося обміняти наявні у них акції класу A на нові акції класу C.

При цьому Брін і Пейдж, яким зараз належить більше 56% голосуючих акцій, зберегли б можливість контролю при прийнятті рішень у компанії. Акції класу C могли б у майбутньому використовуватися для заохочення працівників і оплати угод.

Реформа була схвалена на зборах акціонерів у 2012, але незабаром у неї знайшлися супротивники. Один з інвесторів, фонд Brockton Retirement Board, подав позов проти Google, заявивши, що реформа обмежує права акціонерів. Після цього реформа була припинена.

За умовами досягнутої угоди Google повинна буде протягом року компенсувати нинішнім акціонерам їх втрати, якщо вартість нових акцій класу C опуститься нижче поточних котирувань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: