"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

G8: глобальна податкова система буде змінена для боротьби з офшорами

Середа, 19 червня 2013, 10:06

Лідери країн "Великої вісімки" підписали декларацію щодо поліпшення прозорості глобальної податкової системи, запропонувавши внести істотні зміни в податкове законодавство.

Про це пишуть "Вести економіка".

Як повідомляється, глави G8 закликали до кардинальних змін в існуючих корпоративних податкових правилах і домовилися покласти початок систематичному і автоматизованому контролю над тим, де саме транснаціональні корпорації отримують свої прибутки і де вони платять з них податки.

У рамках взаємодії країн "вісімки" у боротьбі з ухиленням від сплати податків і податковими злочинами була підписана Лох-Ернська декларація.

Реклама:

Як повідомляється, декларація складається з 10 пунктів.

1. Податкова влада по всьому світу повинна забезпечити автоматичний обмін інформацією, щоб боротися з ухиленням від сплати податків.

2. Країни повинні внести зміни до свого податкового законодавства, у разі якщо воно дозволяє компаніям переводити отримані прибутки через кордони для ухилення від сплати податків. Транснаціональні корпорації мають звітувати перед податковою владою в тому, які саме податки і з яких прибутків вони платять.

3. Компанії повинні володіти інформацією про своїх власників. Податкові та правоохоронні органи повинні володіти вільним доступом до цієї інформації.

4. Країни, що розвиваються повинні володіти інформацією і можливостями, необхідними для збору належних їм податків, і інші країни повинні допомагати їм у цьому.

5. Ресурсодобувні компанії повинні звітувати про свої податки перед владою. Влада повинна публікувати інформацію про доходи від збору податків з даних компаній.

6. Ресурси повинні добуватися законним шляхом, а не розкрадатися зі спірних територій і "гарячих точок".

7. Операції з земельними ділянками повинні бути прозорими, і при цьому повинні поважатися права власності місцевого населення.

8. Влада повинна відмовитися від протекціоністських заходів і прийняти нові торгові зобов'язання, які створили б нові робочі місця і стимулювали зростання глобальної економіки.

9. Влада повинні скоротити бюрократичний апарат на своїх кордонах і забезпечити більш вільний і швидкий рух товарів між країнами, що розвиваються.

10. Влада повинна публікувати інформацію за законами, бюджетами, витратами, національною статистикою, про вибори і державні контракти таким чином, щоб ця інформація була б легкодоступною для читання і повторного використання, з тим щоб громадяни могли закликати їх до відповідальності.

Варто відзначити, що в документі міститься багато дійсно декларативних заяв, які буде вкрай непросто реалізувати на практиці і які можуть натрапити на серйозний опір в парламентах окремих країн.

Сам механізм поки ще перебуває на стадії розробки, проте він заснований на вже діючих програмах передачі та обміну даних.

Лідери G8 заявили, що впровадження подібної автоматичної системи необхідно, щоб скоротити ступінь офшорізаціі економік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: