"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фітослужба боїться, що українським продуктам закриють шлях до ЄС

Неділя, 16 червня 2013, 13:01

Якщо в Україні не буде функціонувати єдиний контролюючий орган, який буде гарантувати якість і безпеку харчових продуктів, жоден український харчовий продукт не потрапить у країни Євросоюзу.

Про це заявив глава Держветфітослужби - головний державний інспектор ветеринарної медицини України Володимир Горжеєв, коментуючи розмежування повноважень між Держветфітослужбою та Міністерством охорони здоров'я, передає ZN.UA.

Горжеєв зазначив, що до остаточного розмежування функцій між Держветфітослужбою і МОЗ останнє поки що контролює готові харчові продукти.

"Все розставить по своїм місцям закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів", проект якого ми підготували. Він передбачає перехідний період, протягом якого наша служба плавно візьме на себе функції МОЗ, без будь-яких потрясінь", - додав він.

Реклама:

Голова Держветфітослужби повідомив, цей законопроект був поданий до Верховної Ради ще восени 2012 року, але він не дійшов навіть до першого читання.

"Закон непростий. Ставлення до нього неоднозначне не тільки у відомствах, але і серед депутатського корпусу, в суспільстві. Але це світова практика: єдиний компетентний державний орган контролює харчові продукти. Від поля і ферми - до столу споживача", - сказав Горжеєв.

За його словами, в результаті прийняття закону, Держветфітослужба повністю буде відповідати за дотримання сівозмін, буде контролювати, які насіння кладуть у ґрунт і чим обробляють рослини, щоб потім не знаходити "апендикси" засобів захисту рослин в готових харчових продуктах.

Друга ланка - тваринництво, зі своєю діагностикою, вакцинацією, мільйонними пробами для лабораторних досліджень, якістю кормів, сировиною (м'ясом, молоком, яйцями тощо), яким чином його отримують, в яких умовах зберігають і переробляють, включаючи готову продукцію на прилавку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: