"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Організаторам WebMoney загрожує позбавлення волі до 15 років - ЗМІ

Четвер, 13 червня 2013, 18:56

Скандал навколо системи WebMoney набуває конкретних обрисів: організатори системи підозрюються в легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

Юристи вважають, що компанії буде складно довести легальність своєї діяльності в Україні, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомило джерело видання в Міндоходів, причетні до системи інтернет-розрахунків WebMoney особи підозрюються у скоєнні злочину згідно з ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинних шляхом).

Щоб підтвердити ці підозри і зібрати вагомі докази, ще 11 червня 2013 року податківці провели обшук в офісі WebMoney.

Реклама:

Отримані дані дозволили Міндоходов заявити про виявлення "значних порушень" у роботі ТОВ "Українське гарантійне агентство", яке є гарантом платежів системи WebMoney Transfer в Україні.

Засоби системи в обсязі 60 млн гривень були заблоковані на банківських рахунках.

Основні претензії стосуються того, що система WebMoney працює незважаючи на те, що її правила діяльності не були узгоджені з НБУ.

При цьому з 2012 року в Україні заборонено обіг електронних грошей без такого узгодження.

WebMoney свої правила не реєструвала і стверджувала, що оперує не електронними грошима, а титульними знаками - відповідно до ст. 512 і ст. 656 Цивільного кодексу.

Згідно з Кримінальним кодексом, мова йде про правопорушення, "скоєні організованою групою або в особливо великому розмірі" (будь-яка сума, що перевищує 306 тис гривень).

Максимальна санкція - позбавлення волі на строк від 8 до 15 років. Також порушникам може загрожувати заборона на право обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, а також - конфіскація особистого майна, коштів або іншого майна, отриманого злочинним шляхом.

На своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook система WebMoney закликала користувачів не панікувати.

"Ми працюємо для вас і робимо все можливе і неможливе для того, щоб всі питання були вирішені в найближчому майбутньому, щоб ні в якому разі не постраждали ваші інтереси", - зазначено в повідомленні.

Юристи сумніваються в тому, що WebMoney вдасться довести легальність своєї діяльності через особливості української судової системи.

"Найімовірніше, люди в уряді мають бажання підібрати під себе весь ринок платежів. Тому WebMoney, швидше за все, оголосять електронними грошима і звинуватять в незаконній підприємницькій діяльності на території України", - заявив старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: