Банки, наближені до "Сім'ї", заробляють на бюджетниках мільйони - ЗМІ

Четвер, 30 травня 2013, 18:53

Українські банки лише на комісійних за зачислення коштів на зарплатні картки бюджетників заробляють щонайменше 245 мільйонів гривень за рік.

Про це пише автор статті Анна Долгарева для "Власть денег".

Як зазначаєтьсяу матеріалі, в Україні 3,5 млн працівників бюджетної сфери, фонд оплати їх праці перевищує 49 млрд гривень.

"Це дозволяє банкам лише на комісійних за зачислення коштів на зарплатні картки бюджетників (0,5-1% зарплатного фонду) заробити від 245 млн гривень на рік",- пише видання.

Реклама:

Окрім того, фінустанови стягують плату за річне обслуговування картки (50-70 гривень з картки) і мають можливість оперувати залишками коштів на рахунках.

Банки, які уповноважені обслуговувати держпідприємства, визначає Міністерство фінансів.

Список, який складається на основі рішення конкурсної комісії Мінфіну, оновлюється щорічно.

Як пише видання, з 2010 року з цього списку були виключені банк "Базис" харківського екс-губернатора Арсена Авакова, "Радикал Банк", який на той момент контролювався бізнесменом Андрієм Пасічником, і державний Родовід Банк.

Натомість у списку Мінфіну з’явився "Всеукраїнський банк розвитку" Олександра Януковича, який у 2010 році ще перебував в кінці рейтингу українських банків по активах.

Крім того, "Надра Банк" і "Кліринговий Дім", пов’язані з олігархом Дмитром Фірташем.

Із регіональних додано харківський "Східно-Український банк "Грант", який належить сім’ї Симов’ян.

Також, бюджетні установи Харкова ще з 2010 року поступово переходять на обслуговування в банк "Золоті ворота", співвласником якого є батько харківського губернатора Михайла Добкіна - Марк Добкін (також причетним до контролю над банком вважають харківського мера Геннадія Кернеса).

Як зазначає видання, процес зміни держструктурами обслуговуючих банків будується на особистих контактах банкірів з керівниками бюджетних установ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: