"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Столичне метро позбавиться жетонів

П'ятниця, 24 травня 2013, 09:41

Пластикові жетони зникнуть з київського метро до кінця цього року - їх замінять електронним квитком у вигляді пластикової картки/

Про це повідомили в КМДА, пишуть "Вести".

Згідно з повідомленням, до кінця року в метро переобладнають 650 турнікетів під нові картки, встановлять 232 термінали з продажу одноразових квитків (вони будуть паперовими) і 300 терміналів - для поповнення карт.

"Карти можна поповнювати на будь-яку кількість поїздок, а при вході на станцію - прикладати до зчитувального пристрою. Для туристів або тих, хто рідко користується метро, ​​будуть паперові квитки", - розповіли в мерії.

Реклама:

З початку 2014 року карти з'являться також у всьому наземному транспорті: трамваях, тролейбусах, автобусах і електричках.

"Турнікетів не буде, але буде 4,5 тис валідаторов. Це такі пристрої, при піднесенні до яких карти знімаються з неї гроші, а пристрої видають гучний сигнал - людина оплатила проїзд. На зупинках, в кіосках та інших місцях Києва буде встановлено 700 POS-терміналів, які потрібні для поповнення пластикових карт. Також в Києві з'являться 300 терміналів з продажу карток", - повідомили в КМДА.

У мерії вважають, що за допомогою електронних квитків вони позбудуться "зайців".

Впроваджувати проект "Електронний квиток" вартістю 120 млн гривень будуть повністю за рахунок інвестора, яким стала компанії "Альфа-пей термінал", що перемогла в конкурсі. Натомість вони отримають 8,47% від виручки.

"Подібну схему нам запропонували в Європейському банку розвитку та реконструкції. Торік співробітники КМДА з'їздили в Белград, де нещодавно впровадили подібний проект. Зазвичай інвестору віддають 8-10%. Ми взяли нижню планку, тому окупатися інвестору він буде довго. Враховуючи, що тарифи на проїзд у транспорті в Белграді вище, ніж у Києві в 2-2,5 рази, період окупності проекту в Белграді складає 6-7 років, у Києві - 8-10 років", - пояснив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!