Нацбанк стурбований споживчою активністю українців

Вівторок, 9 квітня 2013, 12:24

НБУ стурбований "значним зростанням" безготівкових списань грошей з депозитних рахунків фізосіб для оплати товарів, послуг та інших перерахувань, що спостерігалося у березні.

Про це пише Forbes.ua.

Як повідомляється, НБУ запропонував банкам до 9 квітня пояснити причини зростання таких оборотів і розшифрувати види та суми операцій, які його викликали.

"Наскільки зросли обсяги списань з рахунків клієнтів банків, в НБУ не уточнюють", - пише видання.

Реклама:

На думку банкіра, який побажав залишитися неназваним, регулятор міг розіслати подібний запит, якщо обсяги операцій зросли мінімум в два рази.

"Мова йде про безготівкові операції фізичних осіб, включаючи нотаріусів та адвокатів, які проводилися без використання платіжних карт. Наприклад, чеками", - підкреслює банківський експерт Вікторія Страхова.

За даними Нацбанку, на 1 січня 2013 року в 176 банках обслуговується 131,8 млн клієнтів. З них 129,7 млн - фізичні особи, і 1 млн фізичні особи-підприємці.

Власники депозитів знімають гроші для покупки автомобілів і інших дорогих активів, вважає голова правління великого банку, який просив не називати його імені у пресі щоб уникнути покарання від НБУ.

"Минулого місяця спостерігався ажіотажний попит на автомобілі у зв'язку з можливим введенням спецмита", - пояснює банкір.

Крім того, багато хто побоюється, що розрахунки готівкою незабаром будуть обмежені.

Як пише видання, не виключено, що Нацбанк запідозрив своїх підопічних у зростанні конвертаційних операцій.

"Це класичний моніторинг, щоб вичислити банки, які займаються переведенням в готівку", - припускає аналітик Олександр Охріменко.

За його відомостями, для конвертаційних операцій останнім часом використовуються кредити від небанківських фінансових установ, які по безналу зараховуються на банківські рахунки фізосіб. Після цього гроші списуються в безготівковому вигляді як оплата за фіктивними договорами за товари в інтернет-магазинах.

За даними НБУ, обсяг готівки за межами банківських установ зріс в лютому 2013 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 8% і досяг 201,4 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!