"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія хоче поскаржитися на ЄС до СОТ

Понеділок, 22 квітня 2013, 10:34

Російська Федерація звинуватила Євросоюз у субсидуванні власного рибодобування і готується подати відповідне звернення до органів Світової організації торгівлі.

Приводом для такої заяви стало непідписання угоди про допуск рибопромислових компаній РФ для роботи у економічній зоні Мавританії, пише "Комерсант-Україна".

"Мавританська сторона - в принципі, досить обгрунтовано - запропонувала нам ті ж умови, на яких в її водах працюють європейські судна. Однак ці умови не можна назвати рівними", - пояснив заступник глави Росриболовства Василь Соколов.

Відповідно до цієї угоди, Євросоюз щорічно платить Мавританії близько 67 млн євро за можливість вилову його компаніями 300 тис тонн риби в її економічній зоні. Таким чином, ставка роялті становить 380 євро за кожну тонну виловленої риби, у той час як вартість уловів в мавританських водах на світовому ринку не перевищує 534,8 євро за тонну.

Реклама:

За розрахунками Росриболовства, такі цифри свідчать, що ЄС дотує своїх риболовів майже на 60%.

"Нашим же рибалкам було запропоновано платити повну ставку роялті, так як, згідно з угодою між Мавританією та ЄС, вона не може запропонувати іншим партнерам кращі умови", - констатував Соколов.

"Ми бачимо як мінімум два порушення - прямі дотації і явне обмеження інтересів російських рибалок. Ми маємо намір звернутися до уряду з проханням дати доручення мінекономіки підготувати обгрунтування і вийти з цим питанням на майданчик СОТ", - повідомив голова громадської ради при Росриболовстві Олександр Савельєв.

У російському мінекономрозвитку заявили, що ще не аналізували, чи суперечить нормам СОТ така підтримка Євросоюзом своїх риболовів.

У разі прийняття рішення це буде перший випадок використання Росією механізму СОТ для захисту своїх інтересів на світовому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: