"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Антикорупційна рада просить перевірити доходи Януковича

Неділя, 21 квітня 2013, 12:07

Громадська організація "Антикорупційна рада України" закликає державні органи перевірити правдивість цифр у декларації Віктора Януковича.

Там стверджують, що доходи Януковича викликають серйозне занепокоєння, повідомляє Радіо Свобода.

У 2012 році Янукович задекларував 774 тисячі 877 гривень зарплати, 4 мільйони 62 тисячі 437 гривень банківських відсотків та 15 мільйонів 551 тисячу гонорару за написання книги. Тобто загалом його дохід за рік становив 20 мільйонів 388 тисяч 314 гривень, що приблизно в 4 рази більше, ніж дохід президента США Барака Обами та його дружини Мішель.

Голова "Антикорупційної ради України" Богдан Якимюк зазначає, що доходи Януковича викликають серйозне занепокоєння.

Реклама:

Зокрема, він запитує, яким чином виплачувався гонорар у 16 мільйонів гривень за публікацію книжок президента друкарнею "Новий світ", яка навіть пункту "видавництво книжок" у своєму статуті не має.

"Це свідчить про те, що це є певною фіктивною справою. Ми закликаємо правоохоронні органи приділити належну увагу моніторингу декларацій вищих посадових осіб держави. І такий незалежний контроль мав би здійснюватися в Україні відповідними органами, але очевидно, що це може не відбутися, бо всі держоргани залежні від президента. Не можу собі уявити, що якийсь орган, виявивши якусь проблему чи невідповідність декларації гаранта Конституції, зміг би це оприлюднити на загал і проінформувати про це суспільство. Це не видається реальним", – каже Якимюк.

Разом з тим, заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов переконаний, що порівнювати статки президентів різних країн некоректно.

"Ви не з того боку до питання підходите. Ви починаєте з сусідкою мірятися. Чому вона у черевиках на високих підборах, а вам чоловік таких не купує. Вам не пощастило, у вас нема такого чоловіка і таких зовнішніх даних, як у неї. Це якраз в ментальності українців: коли в сусіда хата згоріла, то це добре. Головне в тому, що ці кошти чесно задекларовані. І що він показав, скільки дав на благодійність. Дай Бог кожному стільки виділяти на благодійність. Я щось не бачу, щоб ті політики стільки віддавали, як Віктор Федорович. І ті, хто рветься до влади в Україні, - а вони люди небідні. Давайте краще тут порівняємо!", - пропонує Чечетов.

Благодійні внески родини американського президента у 2012 році склали близько 150 тисяч доларів. Задекларована ж Януковичем сума на благодійність майже в шість разів вища (7 мільйонів 432 тисяч 400 гривень).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!