"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Друкарня, що заплатила Януковичу мільйонний гонорар, не випускає книги

Неділя, 14 квітня 2013, 11:01

Донецька друкарня "Новий світ", що за два роки виплати авторської винагороди президенту Януковичу на загальну суму майже в 32 млн гривень, насправді не випускає книги.

У переліку послуг, розміщеному на сайті друкарні, вказані рекламний друк, видання газет і журналів, картонна упаковка, флексоупаковка і виробництво плівки. Книговидання там не згадується взагалі, пише ZN.UA.

Як відзначає видання, далеко не кожна друкарня здатна видавати книги: для цього потрібно специфічне обладнання. Не кажучи про те, що друкарня (на відміну від видавництва) зазвичай не купує майнові права на інтелектуальні твори і не розпоряджається ними - вона просто видає замовлену продукцію.

На жаль, зв'язатися з компетентними співробітниками друкарні не вдалося. Спілкування з пресою з приводу президентських книг було доручено заступнику директора Едуарду Вакуленко, але його телефон увесь час був відключеним.

Реклама:

"Поки ні однієї з книг президента, виданих цією друкарнею, не вдалося виявити ні в реєстрах бібліотек, ні на прилавках книжкових магазинів", - йдеться в повідомленні.

Згідно з підрахунками видання, якщо виходити з середньоринкових цін і стандартних авторських гонорарів (10%), виходить, що друкарня розраховує на продажу як мінімум на суму в 320 млн. Тобто планований тираж - 6,4 млн примірників.

У таких кількостях в Україні не видавалася ні одна книга. Для порівняння, найпопулярніший автор країни Симона Вілар недавно поставила рекорд в 209 тис. книг на рік (і це близько 15 творів). А, наприклад, тираж твору Леоніда Кучми "Україна не Росія" склав 10 тис. примірників.

Нагадаємо, в період з 2005-го по 2010 рік Віктор Янукович видав чотири свої книги: "Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок", "... І рік при владі. Від кризи - до економічного зростання", "Здолати шлях" і "Як Україні далі жити ". Також в його бібліографії значиться англомовний "путівник по Україні для інвесторів" Opportunity Ukraine, але він був написаний і виданий в 2011 році.

Всі вищеперелічені книги виходили у різних видавництвах, таких як  "Фоліо", "Валрус-Дизайн" та "Видавничий Дім Дмитра Бураго".

Як відомо, згідно з декларацією про доходи Янукович в 2012 році отримав від ТОВ "Друкарня "Новий світ" авторську винагороду в сумі 15,55 мільйонів гривень відповідно до умов видавничого договору, підписаного у 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: