"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Опубліковано неповний "список Магнітського"

Субота, 13 квітня 2013, 12:01

Міністерство фінансів США опублікувало на своєму сайті список з 18 росіян, щодо яких американська влада вводить візові та фінансові санкції відповідно до закону Магнітського.

Всупереч очікуванням у списку не виявилося жодного високопоставленого чиновника, пишуть "Ведомости".

У першому проекті "списку Магнітського", який додавався до законопроекту, внесеного в конгрес США ще в травні 2010 року сенатором Бенджаміном Кардіним, було 60 прізвищ.

Минулого тижня конгресмен Джеймс Макговерн передав в адміністрацію президента США розширений варіант списку з іменами 280 російських чиновників (у ньому фігурували генпрокурор РФ Юрій Чайка, керівник СКР Олександр Бастрикін і голова Мосміськсуду Ольга Єгорова), повідомлялося в блозі Foreign Policy.

Реклама:

Але в опублікованому документі немає імен високопоставлених російських чиновників.

Проте є двоє уродженців Чечні, не згадується ні в одному з попередніх списків: Казбек Дукузов і Леча Богатирьов.

Обидва були фігурантами справ про вбивства. Перший - редактора російської версії журналу Forbes Пола Хлєбнікова, другий - Умара Ісраїлова, колишнього охоронця глави Чечні Рамзана Кадирова, застреленого у Відні в 2009 році після звинувачень на адресу чеченського лідера.

"Список боязкий, але в адміністрації мене запевнили, що розслідування триває і список буде поповнюватися в міру появи доказів. Якщо людина не потрапила в цей список, це ще не означає, що вона не винна", - цитує The New York Times заяву Макговерна.

Серед високопоставлених людей в списку значаться - начальник сизо "Матроська Тиша" Іван Прокопенко і його колишній колега Дмитро Комнов, що керував сизо "Бутирка".

Творці сайту "Зупинити недоторканних!", створеного "друзями Магнітського", стверджують, що Комнов більше трьох місяців відмовляв Магнітському у медичній допомозі та лікуванні, а Прокопенко за тиждень до призначеної юристу операції на підшлунковій залозі розпорядився перевести його в "Бутирку", де було відсутнє підходяще медичне відділення.

У підсумковий "список Магнітського" потрапили також імена восьми співробітників МВС.

Нагадаємо, юрист фірми Firestone Duncan Сергій Магнітський працював на заснований інвестором Біллом Браудером фонд Hermitage Capital.

У 2008 році Магнітський був заарештований за звинуваченням в ухиленні від сплати податків за "інвалідною" схемою, коли більше половини співробітників організації складають інваліди, - у ті часи так можна було економити половину податку на прибуток.

Представники Hermitage стверджували, що справжньою причиною переслідування Магнітського було бажання нечистоплотних співробітників правоохоронних і податкових органів приховати сліди розкрадання бюджетних коштів під виглядом повернення податків.

Для цього вони нібито використовували вилучену в ході обшуку в Firestone Duncan фінансову документацію компаній Hermitage. Через рік Магнітський помер у сізо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!