"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Збитки від корупції у ЄС становлять сотні мільярдів

Середа, 10 квітня 2013, 15:36

Від корупції країни ЄС щороку втрачають 323 млрд євро.

Про це йдеться у доповіді берлінського Школи управління Херті та Фонду Бертельсманна, передає "Тиждень.ua" з посиланням на The EurActiv.

Відповідно до доповіді справжня вартість збитків, яких завдає корупція країнам ЄС, значно перевищує цифру у 100 млрд євро, що називалася раніше.

Дослідження виявило взаємозв'язок між рівнем корупції і бюджетним дефіцитом в країнах ЄС, особливо в Греції та Італії. Рівень корупції розраховували взявши за точку відліку Данію як найменш корумповану країну ЄС.

Реклама:

Найбільшою, за висновками експертів, корупція виявилась в Словаччині, Румунії, Італії, Латвії, Угорщині та Греції. Будучи давніми членами ЄС Іспанія, Греція та Італія продемонстрували чіткий регрес індексу корумпованості.

"Чи справді європеїзація допомагає управлінню? Ситуація в Італії та Греції за останні роки дуже погіршилась. Тому видається, що це не допомогло їм поліпшити урядування", - сказала експерт школи управління Херті Аліна Мунгіу-Піппіді.

Вона також додала, що це "лише верхівка айсберга. "Ми отримаємо ще більші цифри. Це – лише початок", - сказала експерт.

"Результати скандальні, оскільки цифри набагато вищі, ніж вважалося раніше", - сказав німецький євро депутат Єнс Гайєр, який входить до бюджетного комітету.

Підрахована вартість корупції, зазначена у звіті, становить майже одну третину запропонованого ЄС бюджету на 2014-2020 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!