Український капітал на Кіпрі - 12-25 мільярдів доларів - екс-чиновники НБУ

Вівторок, 19 березня 2013, 18:21

Якщо Кіпр введе податок на депозити, то українські багатії, які вивели гроші у кіпрську зону пільгового оподаткування, втратять сотні мільйонів доларів.

Про це заяавили колишні заступники голови НБУ Ярослав Солтис і Олександр Савченко в ефірі "Радіо Свобода", повідомляє ZN.UA.

На думку фінансистів, це також може мати негативні наслідки для української економіки.

"Якщо торік в Україну надійшло 3,9 млрд доларів інвестицій з Кіпру, то, на жаль, у наступному році прийде менше принаймні на десять відсотків. Ці гроші, які прийшли в минулому році в Україну з Кіпру - це не іноземні інвестиції, це наші інвестиції", - зазначив Савченко.

Реклама:

Савченко і Солтис розійшлися в оцінках обсягів українських грошей, які осіли на Кіпрі. За словами Савченка, мова йде про 12-13 млрд доларів. Солтис вважає, що це близько 25 млрд доларів.

Міністри фінансів країн єврозони в понеділок, 18 березня, ввечері виступили із заявою, що тягар одноразового збору не повинні відчути дрібні вкладники.

Попередньо погоджений план передбачає, що особи, які мають до 100 тис євро на банківських рахунках, будуть платити менше 7%. Кіпрські законодавці зосереджують увагу на депозитах з сумами понад 100 тис євро, з яких планують стягнути 9,9%.

Нагадаємо, раніше прем'єр Микола Азаров заявив, що серйозного впливу на Україну наміри влади Кіпру мати не будуть. У той же час Азаров не зміг назвати обсяг українського капіталу на Кіпрі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: