Ринок нерухомості в Україні практично зупинився - ріелтори

Середа, 13 березня 2013, 19:24

Після економічної кризи 2008 року, українці бояться брати іпотечні кредити, а державна програма "Доступне житло", за словами експертів, не працює.

Про це пише "Радіо свобода" з посиланням на експертів ринку нерухомості.

Як зазначається, за минулий рік ціна оренди квартир в Україні зросла на 10-15%.

"Нині винайняти квартиру в Києві можна мінімум за 3 тисячі гривень в місяць", - повідомив голова нацради ріелторської палати України Віктор Несін.

Реклама:

За його словами, дешевшими залишаються ті квартири, які здавалися в оренду ще 2-3 роки тому. І власники квартир, певне, не хочуть псувати стосунки з орендаторами. Кількість операцій з квартирами потроху зростає, але в порівнянні з минулими роками, вона менша.

"На сьогодні ринок нерухомості в Україні перебуває у депресивному становищі. Однак в українців зріс попит на новобудови, тобто, на первинний ринок нерухомості", - зазначив голова Асоціації спеціалістів із нерухомості України Сергій Злидень.

"Ринок нерухомості в Україні надто залежний від стабільності національної валюти. І якщо гривня девальвується, а первинний ринок нерухомості не буде проіндексований, то станеться так, як 2008 року", - сказав Злидень.

"Нині ситуація з ринком нерухомості нагадує кінець 90-х, коли українці не мали грошей на придбання житла", - сказав експерт з ринку нерухомості Едуард Бразас.

"Сума іпотеки від загальної вартості житла становить 15%. Людина бере іпотеку на незначну суму. Класичних випадків, коли людина взяла 80% на 15 років, практично немає", - сказав Бразас.

За словами експертів, державні програми з кредитування, такі як "Доступне житло", не працюють. Бразас також переконаний, що все це робилося під вибори.

В свою чергу Несін наголосив, що в українців відсутня довіра до таких програм.

"Якщо ж нинішні державні програми згорнуться, їх навряд чи задіють знову", - переконаний голова нацради ріелторської палати.

"У держави немає коштів, ми ж бачимо, який бюджет. До того ж немає механізму залучення інвестицій. Отож, ці програми фізично не можуть працювати", - сказав Несін.

Експерти також зауважили, що на сьогодні немає тенденцій для зростання цін на нерухомість. На це є низка причин: в українців зменшуються прибутки, відсутні заощадження, а бізнес згортається. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: