Люди Ахметова відмовляються купувати державне вугілля - ЗМІ

Середа, 6 лютого 2013, 17:44

Керівники п'яти держвуглевидобувних підприємств звернулися в Міненерговугілля з проханням допомогти їм зі збутом вугілля.

Про це йдеться у листах директорів, пише Forbes.ua.

Як повідомляється, з 22 січня теплові електростанції "ДТЕК Західенерго" і "ДТЕК Дніпроенерго" перестали приймати їх продукцію.

"Контрольні пакети акцій обох генеруючих компаній у 2011-2012 роках були приватизовані, після чого вони увійшли в" ДТЕК "Ріната Ахметова. До кінця січня вони були основними споживачами вугілля з шахт, керівники яких поскаржилися в Міненерговугілля", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Як пише видання, гендиректори просять Міненерговугілля "вирішити питання зі збутом" і "сприяти у відвантаженні вугілля", щоб уникнути зупинки роботи підприємств. Все вугілля державних шахт викуповує держпідприємство "Вугілля України", у якого, в свою чергу, укладено договір про його поставку з вугільним трейдером Ахметова "ДТЕК Трейдинг".

Директор "Вугілля України" Володимир Соколов стверджує, що за договором "ДТЕК Трейдинг" до грудня 2013 зобов'язаний закупити у його компанії 2 млн тонн вугільної продукції марки "Г" - по 166,6 тис тонн в місяць. Компанії Ахметова цей контракт обійдеться в 1,656 млн гривень.

"Після того як "ДТЕК Трейдинг" перестав приймати продукцію "Вугілля України", без ринків збуту залишилися державні підприємства: "Первомайськвугілля", "Лисичанськвугілля", "Луганськвугілля" в Луганській області, "Львіввугілля", "Волиньвугілля" та шахта "Надія" у Львівській області, "Донецька вугільна енергетична компанія" в Донецькій області", - пише видання.

"Збувати його їм більше нікуди - цей тип вугілля використовується тільки ТЕС ДТЕКу. На зовнішніх ринках попиту на нього немає", - каже Соколов.

Розбіжності з "ДТЕК" поставили державні шахти на межі зупинки.

У свою чергу представники ДТЕК в ситуації, що склалася звинуватили Міненерговугілля, яке не затвердило енергетичний прогнозний баланс на 2013 рік.

"Шахтарі не знають, скільки їм треба добути вугілля, а ТЕС - скільки вугілля їм потрібно для вироблення електроенергії", - пояснює начальник департаменту зі зв'язків із громадськістю ДТЕК Юлія Шиліна.

За її словами, в таких умовах товарний оборот вугілля ускладненний, а енергетики та шахтарі не можуть нормально планувати свою роботу.

У Міненерговугілля не змогли надати офіційну відповідь на запитання видання. Радник міністра енергетики Сергій Кузяра говорить, що прогнозний баланс повинен бути підписаний прем'єр-міністром Миколою Азаровим до 10 лютого.

Як відомо, ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем кепітал менеджмент" Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: