"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР написав рекомендації Януковичу

Середа, 6 лютого 2013, 12:58

Європейський банк реконструкції та розвитку попередив Україну, що без поліпшення інвестиційного клімату збереження нинішнього рівня кредитування буде під загрозою.

Як пише "Комерсант-Україна", ЄБРР запропонував президенту Віктору Януковичу рекомендації з поліпшення бізнесу-клімату.

Президент ЄБРР Суми Чакрабарті, який відвідав Київ, зазначив:

"В останні місяці ми помітили різке погіршення інвестиційного клімату в Україні. Це проявляється у корупції на всіх рівнях, у діях податкових органів і митниці, у неефективності роботи судової системи. Це особливо актуально для українських компаній, у яких менше інструментів для захисту".

Реклама:

За словами Чакрабарті, означені проблеми можуть призвести до скорочення кредитування:

"Торік ми вийшли на рекордний рівень – обсяг наших кредитів українській економіці досягнув $1,2 млрд. Ми розраховуємо на повторення цього показника у 2013 році, але наявний інвестиційний клімат може завадити таким планам. Багато наших клієнтів просто не зможуть продовжувати діяльність в Україні", - сказав він.

За словами джерела газети, обмеження кредитування ЄБРР може торкнутися держпроектів.

"У нас пропорція фінансування державних і приватних позичальників приблизно 30/70. На цей рік ми вже отримали дві великі заявки від уряду: проект посилення безпеки атомних електростанцій на 300 млн євро та будівництво метрополітену в Харкові на 150 млн євро", - зазначив співрозмовник видання у банку.

"Однак для затвердження фінансування цих програм нам необхідно набрати ще більше заявок від бізнесу, щоб зберегти пропорцію. Без різкого поліпшення бізнес-клімату це неможливо", - додав він. 

Чакрабарті повідомив: "У ході зустрічей із президентом і членами уряду України я виклав ці обставини, і уряд готовий працювати з нами".

Він також пообіцявши вислати рекомендації банку президентові.

За словами джерела, ці рекомендації включать в указ глави держави.

Згідно з текстом рекомендацій, ЄБРР пропонує створити робочу групу для підготовки меморандуму про взаєморозуміння, який повинен визначити ключові принципи й конкретні дії як для державних служб (податкової, митниці й інших), так і для приватних підприємств. 

Банк також рекомендує створити інститут бізнес-омбудсмена – незалежний орган з урегулювання суперечок між інвесторами й органами влади.

У ЄБРР вимагають і змінити інструкцію НБУ №118, дозволивши міжнародним фінансовим організаціям залучати й видавати кредити у гривні для зниження валютного ризику.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: