"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Boeing судитиметься з українським конструкторським бюро

Вівторок, 5 лютого 2013, 11:49

Американська авіабудівна корпорація Boeing подала позов на суму 350 млн доларів проти українського КБ "Південне" і російської корпорації "Енергія".

Про це передає УНІАН з посиланням на Bloomberg.

Згідно із позовом, поданим 1 лютого до федерального суду Лос-Анджелеса, українська і російська компанія не виплатили корпорації "Boeing" обсяг платежів, який пов'язаний з її пайовою участю в проекті, заснованому в 1995 році з метою комерційного запуску супутників з платформи в Тихому океані.

За інформацією Bloomberg, після невдалого запуску ракетоносія з платформи "Морський старт" у 2007 році, інтенсивність запусків знизилася.

Реклама:

У 2009 році компанія з управління проектом "Морський старт" оголосила про банкрутство і почала процес реорганізації.

З 2010 року 95% статутного капіталу реорганізованої компанії з управління проектом були сконцентровані в дочірній структурі корпорації "Енергія" - компанії Energia Overseas Ltd, заснованої в Берні (Швейцарія).

Корпорації "Boeing" і норвезькій компанії "Aker ASA (AKER)", що також брали участь у проекті, залишилися тільки 5% "Морського старту".

За інформацією Bloomberg, на цей момент коментарів від представників проекту "Морський старт", а також від представників українського КБ "Південне" і російської корпорації "Енергія" не надходило.

Як відомо, ДП "КБ "Південне" є найбільшим в Україні та одним з найбільших у світі конструкторських бюро, що володіють передовими технологіями.

До 98% бюджету КБ формують комерційні проекти співпраці з ракетно-космічними підприємствами Росії, Казахстану, Європи, США, Бразилії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: