"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американці продали українські обленерго "Лужниківській групі"

Середа, 27 лютого 2013, 18:40

Американська AES Corporation продала 89,1% акцій енергопостачальної компанії ПАТ "AES Київобленерго" і 84,6% "AES Рівнеобленерго" компанії VS Energy International за 113 млн доларів.

Про це повідомляється в звіті, оприлюдненому на веб-сайті компанії AES Corporation, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, балансова вартість активів обох енергопостачальних компаній, станом на кінець 2012 року, становить 131 млн доларів.

"Компанія планує визнати збиток від зниження вартості активів у діапазоні від 20 млн доларів до 26 млн доларів, за вирахуванням витрат на транзакцію", - зазначено у звіті.

Реклама:

Угода укладена на початку 2013 року, закрити її планується в другому кварталі поточного року, після схвалення з боку антимонопольних органів.

Як писала "Економічна правда", 24 січня в Давосі, представник групи Михайло Спектор заявив, що "лужниківська група" планує взяти участь у приватизації двох обленерго в Україні.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров публічно висловив невдоволення американськими власниками "Київобленерго": розкритикував їх за "неприпустиму байдужість до людей" і попередив, що "уряд миритися з цим не буде і подібного не терпітиме", а тому буде застосовувати "всі правові механізми впливу".

Як відомо, VS Energy володіє близько 95% акцій в "Кіровоград-", "Херсон-", "Житомиробленерго" і "Севастопольенерго".

Групі також належить близько 70% в "Чернівціобленерго", близько 50% - у "Одесаобленерго" і близько 15-20% - в "Хмельницьк-" і "Миколаївобленерго". Напередодні VS Energy продала контрольний пакет "Закарпаттяобленерго".

Бенефіціарами VS Energy International є кілька російських підприємців, у тому числі колишній віце-спікер Держдуми Росії, сьогодні спецпредставник президента Росії зі взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном Олександр Бабаков.

Американська AES Washington Holdings BV (входить в структуру AES Сorporation) придбала пакети акцій "Київобленерго" і "Рівнеобленерго" розміром 75% +1 акція на приватизаційному конкурсі в 2001 році.

Потім AES Сorporation збільшила свої пакети акцій до 89,12% в "Київобленерго" і до 84,56% - в "Рівнеенерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: