Митниця "не помітила" сотні тисяч тонн контрабандного бензину

Субота, 23 лютого 2013, 10:26

Дані про імпорт бензину в Україну за 2012 рік, зафіксовані системою контролю "Укрзалізниці", і дані митних декларацій значно відрізняються між собою - на більш, ніж 700 тис тонн.

Наприкінці січня 2013 року Мінфін дав офіційне підтвердження факту масової несплати акцизного збору з нафтопродуктів у 2012 році, пише ZN.UA.

У відомстві підрахували: в тіні залишилося близько 22,3% ринку бензину або близько 939 тис тонн.

"Вийшло якось негоже: пальне купили, податки сплатили, а доріг немає. Куди пішли сплачені автомобілістами мільярди гривень?", - задається питанням автор.

Реклама:

Він нагадує: у своєму нещодавньому інтерв'ю колишній глава Держмитниці Ігор Калєтнік заявив про неможливість існування у нинішніх умовах масштабних схем контрабанди нафтопродуктів.

Він же підказав і можливий спосіб перевірки на наявність контрабанди: за його словами, це можна визначити, зіставивши "конкретні факти", тобто обсяги зафіксованих Митною службою нафтопродуктів і дані "Укрзалізниці" про їх ввезення.

"Однак схоже, що сам Калєтнік зазначене їм порівняння митних і залізничних даних не робив. В іншому випадку цього інтерв'ю не було б. І ось чому", - пояснює далі автор.

Так, у згаданому листі Мінфіну з посиланням на дані митних декларацій йдеться про імпорт минулого року 2,33 млн тонн бензину.

Проте за даними "Укрзалізниці", в 2012 році в Україну із-за кордону в режимі імпорту надійшло 2,742 млн тонн бензину. Різниця в даних становить трохи більше 700 тис тонн, або 25% від усього імпорту.

Нагадаємо, що будівництво доріг головним чином фінансують саме автомобілісти зі своєї кишені. Відбувається це шляхом включення акцизів у вартість нафтопродуктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!