"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кожна п'ята гривня, внесена аграріями в бюджет, витрачається на Мінагропрод - УАА

Четвер, 21 лютого 2013, 17:52

Українська аграрна асоціація підрахувала, що кожна п'ята гривня, внесена аграріями в бюджет України, буде витрачена профільним міністерством та відомствами, діяльність яких воно координує.

Про це йдеться у повідомленні асоціації.

Як зазначається, при цьому лише 10% витрат Мінагропроду будуть спрямовані на безпосередню підтримку галузі.

У повідомленні інформагентства "РБК-Україна" від 19 лютого 2013 директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагропроду Віталій Саблук, говорячи про агропромисловий комплекс України зазначив, що "за попередніми підрахунками, в минулому році з цієї галузі до зведеного бюджету надійшло 42,1 млрд гривень податків і зборів, що на 5% більше, ніж у позаминулому році".

Реклама:

Голова Української аграрної асоціації Володимир Макар нагадує, що згідно з держбюджетом на 2013 рік, на утримання Мінагропроду буде направлено 8,4 млрд гривень. Таким чином, кожна п'ята гривня, внесена аграріями в бюджет, буде витрачена профільним міністерством та відомствами, діяльність яких воно координує.

"Держбюджет дає дивовижні цифри. Тільки на зарплати чиновників від АПК заплановано 1,74 млрд гривень. Це приблизно вдвічі більше, ніж закладено на безпосередню підтримку галузі. В цілому ж сільгоспвиробники можуть розраховувати лише на 10% від витрат міністерства", - зазначає Макар.

В асоціації підкреслюють, що в 2012 році на руку аграріям зіграли не лише сприятливі погодні умови, але й значні приватні інвестиції.

"За даними Держкомстату, в 2011 році бізнес вклав у сільське господарство 18,2 млрд гривень. У 2012 році українські аграрії закупили закордоном сільськогосподарської техніки на суму близько 7 млрд гривень. При цьому 78% техніки було закуплено в Європі і США, тобто сільгоспвиробники інвестували в найбільш інноваційні західні технології", - йдеться у повідомленні.

Згідно із повідомленням, в результаті, значні приватні інвестиції, впровадження нових технологій і праця тисяч українців призвели до зростання експорту продукції АПК і зростання платежів агропідприємств до державного бюджету. При цьому витрачаються ці кошти у неоптимальний спосіб. Як вважає експерт, витрати на утримання чиновників від АПК невиправдано великі.

"Україна не настільки багата країна, щоб мати настільки роздутий бюджет. Від більшості цих витрат можна було б сміливо відмовитися і ніхто з сільгоспвиробників не помітив би їх відсутності ", - відзначає голова асоціації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!